Пловдив – лидер в културния туризъм в България за 2015-та година

Повече от три пъти са се увеличили посетителите в града под тепетата с цел културен туризъм, сочи изследване на екип на пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Данните показват покачване от 9% през 2013 г. до 34% за тази година при българските туристи, което е с 10% над Европейските нива. С този резултат Пловдив се нарежда на първо място в страната по брой туристи, които посещават България с основна цел – култура. 

Пловдив обединява в едно културата, историята, съвременния живот и местата за празнуване и купони. Може би именно това го нарежда на първо място сред местата, които посещават туристите в България.

Градът разполага с изобилие от художествени галерии и музеи. Едни от най-предпочитаните от туристите в града са Етнографският музей и експозицията "Златьо Бояджиев", разкриваща великолепната работа на един от най-значимите български художници. Разбира сетук трябва да споменем и Стария град като цяло и  Квартал Капана, който възкръстна за нов живот.  

В града през последната една година се продължават да се случват много фестивали на открито, които привлякоха вниманието  на туристите- „Капана Фест“, "Нощ на музеите и галериите", "Празниците на Стария град‘" , Фестивал на цветовете и други. През тази година Пловдив бе домакин на Световното по таекундо в новата зала "Колодрума"

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година. Той е първият български град, избран за културен център на Стария континент.

Вашият коментар