ЕП: Русия трябва да върне откраднатите самолети

Членовете на ЕП приветстват европейските транспортни и туристически оператори за помощта им за бежанците от Украйна, изискват от Русия да върне откраднатите самолети и призовават ЕС да затегне санкциите срещу Русия

Европейските транспортни оператори предлагат на украинските граждани безплатно пътуване с влак, автобус, кораб или самолет и това се оценява високо, се казва в резолюция относно въздействието на незаконната война на Русия срещу Украйна върху транспортния и туристическия сектор на ЕС, приета с вдигане на ръка в четвъртък. Транспортът е стратегическо средство за ЕС за осигуряване на солидарност и подкрепа на Украйна и нейния народ, допълват членовете на ЕП.

Те подчертават, че войната в Украйна се е отразила на транспортния сектор на ЕС чрез повишаване на цените на горивата и чрез нарушаване на веригите за доставки. Членовете на ЕП смятат, че транспортните оператори от ЕС, които имат връзки с руския пазар, трябва да бъдат подкрепени, тъй като те пренасочват дейността си от Русия.

Членовете на ЕП са обезпокоени от сериозното въздействие на войната върху сектора на въздухоплаването, като изразяват съжаление от факта, че Русия, в явно нарушение на международните правила за гражданско въздухоплаване, е принудила самолети, наети от чуждестранни компании, да се пререгистрират в руския регистър на въздухоплавателните средства. „Подобна кражба не може да бъде толерирана“, казват евродепутатите и настояват за незабавното връщане на тези самолети на законните им собственици.

Резолюцията също така призовава ЕС да затегне още повече санкциите срещу руския морски сектор и да откаже да допусне кораби, които са акостирали в Русия на път за ЕС, да влизат в пристанищата на ЕС. Освен това на всички кораби, които искат да спрат в пристанище на ЕС, трябва да се забрани да зареждат гориво в руски пристанища, се добавя в текста.

Решението на Европейския съвет да намали драстично средствата за военна мобилност е грешка, която подкопава европейската сигурност, смятат евродепутатите. Те призовават Комисията да намери решение за значително увеличаване на бюджета за военна мобилност в рамките на програмата „Механизма за свързване на Европа“.

ЕС трябва да помогне на държавите членки да развият инфраструктура с двойна употреба и транспортни връзки в рамките на ЕС, но също така и със Западните Балкани, Молдова, Грузия и Украйна, добавят евродепутатите, като се застъпват и за разширяване на трансевропейската транспортна мрежа до Украйна и Молдова.

Членовете на ЕП също така призовават страните от ЕС да подкрепят хотелите и услугите за краткосрочно отдаване под наем в ЕС, които приемат украински бежанци. Те искат от Комисията да създаде временна финансова програма на ЕС за подпомагане на туристическите компании, които наемат украински бежанци.

Пандемията COVID-19 и настоящата война показаха, че спешно трябва да се създаде Агенция на ЕС за туризма и Европейски механизъм за управление на кризи, за да се реагира адекватно и бързо на кризи от голям мащаб, като пандемии, войни, хуманитарни кризи и въздействието на изменението на климата, казват членовете на ЕП.

Вашият коментар