Румен Радев: Явно деянията на г-н Пеевски са по-видими отвън, отколкото вътре в България

Очаквам резултатът от тези избори да доведе до окончателно скъсване с проваления управленски модел, заяви държавният глава

Като общество трябва да обединим усилия и да спрем необузданата агресия на пътя. Това е абсолютна престъпност и безотговорност към най-висшата ценност – живота на хората и здравето на нашите деца. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Стара Загора в отговор на въпрос за зачестилите пътни инциденти в града през последните дни. Държавният глава изказа съпричастност към пострадалите и техните семейства, както и благодарност на лекарските екипи, които полагат грижи за пострадалите млади хора.

Президентът посочи, че очаква с предприетите в Стара Загора мерки градът скоро да се превърне в пример за борба с ненаказаната война по пътищата в България. По думите му е необходимо да има видеонаблюдение навсякъде, за да бъдат регистрирани нарушенията и да последват присъди. Държавният глава добави, че ще препоръча на министъра на вътрешните работи нормативната база да бъде преразгледана и в следващото Народно събрание да бъдат внесени предложения за промени за по-строги наказания и по-ефективни механизми за разкриване и регистриране на нарушенията на пътя.

Очаквам резултатът от тези избори да доведе до окончателно скъсване с проваления управленски модел, заяви президентът в отговор на въпрос за предстоящите президентски и парламентарни избори. „Обществото ни очаква институциите да продължат да работят в посоката на възстановяване на държавността, изкореняване на корупцията, скъсване на всякакви олигархични зависимости, отваряне на хоризонти за модерно развитие на България“, посочи държавният глава. По думите му само отдаването на тази кауза, а не поставянето в ролята на инструмент на партии и различни бизнес кръгове, може да доведе до безкористна подкрепа на българските граждани. „Очаквам кампания на идеи, а не на компромати, за да може всеки кандидат да разкрие максимално добре кой е всъщност, за какво се бори и как ще го постигне“, подчерта Румен Радев.

Помолен за коментар за досиетата „Пандора“ и информацията, че двама български политици фигурират в тях, президентът посочи, че „явно деянията на г-н Пеевски са по-видими отвън, отколкото вътре в България“. „Това не говори добре за нашите разследващи и правоохранителни органи“, добави държавният глава.

„Марица-Изток“ трябва да остане енергийното сърце на България“, заяви президентът в отговор на въпрос за бъдещето на комплекса с оглед на „Зелената сделка“. Държавният глава посочи, че е поел като лична кауза максималното отдалечаване на срока за затваряне на комплекса. „Водят се преговори и полагаме всички усилия датата да не е 2036 г., както бе декларирано пред Европейския съюз през 2019г.“, каза президентът и добави, че се работи активно с водещите български университети и с чужди представители за внедряване на най-съвременните технологии за добиване на енергия със соларни системи и с нови технологии за производство на водород. „Има природни дадености, така че с едни съвременни технологии да можем да решим основния проблем пред енергетиката на бъдещето – съхраняването“, заяви държавният глава. По думите му за бъдещето на комплекса „Марица-Изток“ трябва да се работи със съчетаване на различни съвременни технологии, които да отворят далечна перспектива за развитие.

В отговор на въпрос за това дали вдигнатият юмрук е обединил българите или е създал разединение, президентът заяви, че този юмрук обединява българите около ценности. „Той дава вяра, че можем заедно да намерим решения на всички предизвикателства, за да имаме една успешна България“, каза още държавният глава.

За автора

Вашият коментар