Включи се в проучване на нивото на физическа активност сред българите

Проучване за нивото на физическа активност сред българите и информираността им по темата за здравословния начин на живот.

Всеки участник в анкетата, който е оставил име и телефон за контакт, ще участва в томбола за гривна (крачкомер). Всички лични данни ще останат поверителни. Информация за деня на томболата ще бъде публикувана на сайта.

Ново проучване, публикувано от Европейската комисия, озаглавено „Спорт и физическа активност“ показва, че скандинавците са не само щастливи, но и изключително здрави. Едва 9%, 14% и 15% съответно шведи, датчани и финландци, не спортуват изобщо. От друга страна е тревожно висок процентът на българите (78%), малтийците (75%), португалците (64%), румънците (60%) и италианците (60%), които твърдят, че не се занимават със спорт под каквато и да е форма. Средната стойност на неактивност в Европа е 42%. Така погледнато се очертава една интересна тенденция, която се отбелязва в доклада: като цяло гражданите, които живеят в северната част на ЕС са физически най-активни.

В Швеция любовта към упражненията и физическата активност, върви ръка за ръка с дълголетието и здравословния начин на живот. Продължителността на живот на шведите е средно 80 години, според проучвания на Европейската комисия, което от своя страна е най-високата стойност сред всичките изследвани страни. Българите живеят средно 71 години и са на трето място в списъка с най-ниска продължителност на живот. Въпреки това неактивният начин на живот не винаги е причина за по-ранна смъртност. Малтийците, португалците и италианците може и да пропускат ходенето на фитнес, но живеят доста повече от средната продължителност в ЕС, съответно 78.6, 77.3, и 79.8 години. Със сигурност има и друг индикатор, който е в полза на тези държави.

Изследването също така показва, че голяма част от тези, които обичат спорта и физическите упражнения са и тези, които прекарват по-голяма част от деня си седнали: 25% от датчаните и холандците и 21% от шведите седят повече от 8.5 часа дневно (вероятно заради естеството на тяхната работа). 33% от португалците и 30% от малтийците прекарват деня си седнали с 2.5 часа по-малко, а българите от друга страна изглежда, че нито обичат да спортуват, нито да стават от столовете.

Попълни анкетата ТУК.

Вашият коментар