Да потънеш в света на книгите. Започна Пловдив чете (СНИМКИ)

За 20-та поредна година Пловдив чете. Градът се превръща в истинско фестивално средище на литературата, а по традиция на площад „Централен“ се появяват кипри шатри, изпълнени с безброй литературни светове – родни, чуждестранни, илюзионни, фолклорни, исторически, приказни и много, много други.

Алеята на книгата

Алеята на книгата през 2022-а включва 44 български издателства. Сред тях се отличават както по-големи, така и по-малки или браншови. От детска литература, през фентъзи и трилъри до езотерика – може да откриете всичко.

„Тази година хората търсят повече къса проза, повече текстове, които се четат лесно в забързаното ежедневие. Книги, които могат да носят „на крак“, както се казва. Хубаво е, че все повече се обръща внимание на българската литература и продажбите се увеличават“, коментират от ИК „Жанет-45“

Интересно е, че освен основната програма на фестивала, се сформира и паралелна самостоятелна програма, която влиза в симбиоза с останалите събития. Като например гостуването на бащата и сина Стефан и Максим Иванови, които преплуваха Атлантическия океан.

Доброволците

Доброволците са неразделна част от „Пловдив чете“. Те са в основата на фестивала, неговата кипяща енергия. Младежите работят със сърце и ентусиазъм, водени от любовта към изкуството и словото.

Йоана и Милен, които пеят на детския кът, Крис, Мартин, Митко, Ани са ядрото. Те организират, водят и координират другите доброволци, правят анимация и още много други дейности.

„Изключително много обичам литературата. „Пловдив чете“ е място, което чувствам като дом, а хората като семейство. Сякаш принадлежа тук. Тази една седмица, която прекарваме заедно, е магия. Минава бързо, не я усещаме и вместо да се изморяваме, ни зарежда. Самият аз правя опити да пиша и тук се научавам на търпеливост. Научих, че не трябва да се отказвам, защото авторите, представящи своите книги, казват, че успехът не идва още от първия път. Учат ме да вярвам в себе си и да продължавам да опитвам. Досегът до всички тях ми позволява да гледам на света по един съвсем различен начин. Наблюдавам разнообразните им погледи за литературата, което ме обогатява. Успях да се запозная с Рене Карабаш. За мен „Остайница“ е най-добрата съвременна книга, излизала в последните години на пазара. Благодарен съм на “Пловдив чете“ за възможността да я открия и да си поговоря с нея“, споделя Мартин Кръстев, който е доброволец за трета година.

Детският кът

Специалният жълт кът е отреден за най-малките. Обзавеждането на шатрата е предоставено от БГ Бъди Активен, а превърналият се в любим на хлапетата шишеяд е също там, за да хвърляме пластмасата вътре, вместо да замърсяваме природата. На детската зона ще се представя литература, театрални спектакли и сутрешни работилници. Ще присъстват писателите Зорница Христова, Петя Александрова, Никола Райков, Петя Кукудева и преводачът Мария Донева.

Организаторите много се надяват училищата да се включат и да посетят програмата. Тази сутрин са дошли два класа от СУ „П. Кр. Яворов“ и от занималня „Маги“.

„Искаме, идвайки на площад „Централен“, хората да правят и още нещо, извън шатрите. Детският кът ще работи всеки ден от 10:00 до 19:30 ч. Идеята му е, че всеки може да се спре, да седне и да почете книги. Сутрин да се включи в арт работилница или да гледа театър, а вечер, между 16:30 и 19:00 ч. да доведе детето си за среща с автор на детска литература“, уточняват организаторите.

За автора

Вашият коментар