Людвик Уики: Може да вдишате атмосферата на „Властелинът“ чрез музиката на Хауърд Шор

След няколко години на отлагане заради пандемията, The Lord of the Rings: Return of the King – live in concert най-накрая ще се състои с нова локация – не къде да е, а на Античен театър Пловдив. Любителите на книгите на Толкин и адаптациите към тях ще имат възможността да гледат последната серия от трилогията „Властелинът на пръстените“, докато швейцарският оркестър и хор, воден от маестро Людвик Уики – The 21st Century Symphony Orchestra & Chorus, ще изпълни soundtrack-а към филма – дело на композитора Хауърд Шор, на живо.

Това епично преживяване тотално ще промени нагласата за кино, като ще му предаде невероятна допълнителна магия. Организатор е Fest team, чиито екип прехвърли събитието от „Арена Армеец“ на Античния, защото такъв тип продукция никога не е правена на подобен театър, който ще допринесе още повече за настроението.

Разговаряме с диригента на оркестъра Людвик Уики за симбиозата между литература, кино и музика.

Маестро Уики, Хауърд Шор е един от най-великите съвременни композитори на филмова музика. Какъв човек е той, като артист? От какво се вдъхновява?

Той е много чувствителен и добър човек. Живее в синхрон с природата и честно казано мисля, че именно тя е неговият вдъхновител.

Как се чувствате Вие, докосвайки се до неговата музика? С какво Ви предизвиква тя, като професионалист?

От една страна, неговата музика ми носи усещане за покой и красота. От друга страна обаче, от част от нея ме побиват тръпки и ми внедрява хорър усещане. Такава например е музиката от филмите „Мълчанието на агнетата“ или „Седем“.

А с какво Ви изненадва в музикално отношение?

Интересното при него е, че инструментацията е много уникална, много интересна и различна, но в същото време с невероятна обща концепция.

Имате ли си любими партитури от саундтрака? Коя стилистика Ви е по на сърце – тъмните теми, преобладаващи в сюжета на Мордор; по-игривите, описващи Графството; по-магическите, типични за териториите на елфите или по-героичните, които съпровождат хората?

Целият саундтрак е много хубав, но лично на мен любими са ми териториите на елфите и мостът на Хазад-дум в Мория, така че тези партитури ме привличат силно.

Подобно на композитора, авторът на книгите за Средната земя – Дж. Р. Р. Толкин, е може би най-великият фентъзи писател на всички времена. Изпитвам огромно уважение само като говоря за него. Гордеете ли се, че The 21st Century Symphony Orchestra & Chorus има възможност да се докосне до творчеството му по един много по-близък и задълбочен начин?

Самият Хауърд Шор е много дълбоко свързан с книгите и това се усеща във всеки един момент. Чрез музиката, която създаде, може да почувствате, да вдишате атмосферата на историята. Сякаш се прехвърляте във всяка една сцена и място, на което са героите. Това е невероятен подарък от страна на един композитор, когато той пише музика за филми.

Аз съм много горд и щастлив, че успях да навляза още по-дълбоко в сюжета, благодарение на и заедно с Хауърд Шор. За мен това е възможност, която се случва веднъж в живота.

Една от идеологиите, които проектът представя е, че той е един вид брак между музика и кино на епично ниво. И Вие ли бихте определили така това приключение?

Това определено е една много подходяща дефиниция за тази нова медийна форма. Лично за мен е като 3D, но с жива част и мисля, че тази комбинация от силни визуални ефекти с оркестър, свирещ на живо, надминава всички очаквания.

Оркестърът и хорът са с богат опит във филмовата музика. Изпълнявали сте из цял свят композициите от филми като „Гладиатор“, „Карибски пирати“, „Стар трек“ и други. Има ли филм, за чиято музика копнеете, но все още не сте изпълнили?

Да, има композиции на още няколко филма, които бих желал да дирижирам, а не съм имал възможността досега, но съм сигурен и че това време ще дойде.

Ентусиазирани ли сте да посетите България и Пловдив?

Никога преди не съм идвал в България, но чух много хубави неща за културата и музиката Ви. Да свирим на такава прекрасна арена, като Античния театър, е голям дар за нас. Нямам търпение да посетя страната Ви и да работя в нея.

Знаете ли нещо по-интересно за града ни, или тепърва ще се запознавате с културата и историята ни?

Да Ви кажа, почти винаги научавам за историята и културата на градовете, които посещавам, на място – когато отида там. Съпругата ми, която винаги пътува с мен, е моят пътеводител. Тя е тази, която винаги чете предварително, разпитва и търси информация. Това е полезно за мен, защото мога да питам нея.

Благодаря Ви много за отделеното време. Нямаме търпение да се насладим на музиката Ви на живо.

Благодаря и аз за интересните въпроси. За мен беше удоволствие!

Вашият коментар