Пловдивчанки представят България на Световното по чирлидинг в САЩ

Българският отбор по чирлидинг ще се състезава на Световния шампионат по чирлидинг. Павлена Николова и Рая Папазова от Пловдив и Йоана Балашева и Елена Димитрова от София ще представят страната ни в САЩ в края на месеца. Те ще се изправят в надпревара с отбори на 80 държави.

Мажоретните спортни дисциплини, или т. нар. чирлидинг, се заражда в края на XIX век в Америка. Интересен факт е, че започва като мъжки спорт, в който повече от 30 години не участват жени. Тогава лидерите на агитките, подкрепящи своите отбори, измисляли словосъчетания, с които подканвали публиката да скандира от трибуните, за да повдигне духа на атлетите. Първата официална група се създава в Университета в Принстън. Днес с мажоретни спортни дисциплини се занимават главно жени, а популярността им навлиза видно не само в спортния бранш, но и в поп културата. Чирлидингът е и един от най-новите спортове, включени в Олимпийските игри.  

В България чирлидингът, чирдансът и батон туърлингът започват развитието си през 2007 г. В последствие пионерите основават Български Чирлидинг Съюз – официално призната и сертифицирана от ICU спортна федерация за развитие на мажоретни спортове в страната. Съюзът е официален член на Български олимпийски комитет.

„Идеята за създаване на професионална лига дойде оттам, че много хора, които не са специалисти, създават училищни или читалищни групи по мажоретки, но те нямат нищо общо с действителността. Чирлидингът е цяла наука, има задължителна техника, която трябва да бъде изучена, а не просто наредени от някой хореограф движения или маршируващи по паради, и то грешно, момичета. Професионалните мажоретки се съобразяват със строго определени изисквания, както е при класическия балет, фигурното пързаляне и художествената гимнастика“, коментират Мариана Данева – старши треньор на Спортен клуб „Севън Стормс“, и Джована Арабаджиева – личен треньор на пловдивските спортистки.

Българската делегация ще бъде водена от президента на Българския чирлидинг съюз Милко Кралски. Отборът работи пряко и с международния консултант по freestyle помпони Олеся Буренко.

Йоана Балашева и Елена Димитрова ще се състезават в категория freestyle hip-hop, а Павлена Николова и Рая Папазова – в категория freestyle помпони. Пловдивчанките се подготвят за Националния отбор по чирлидинг от една година, а в последните месеци тренират всеки ден. Чирлидингът е колективен спорт с динамични и статични, групови и индивидуални гимнастически упражнения и танцови фигури. Включва основополагащи елементи от балетен екзерсис, джаз позиции, гимнастика, помпони, хип-хоп. Основната амбиция на отбора е да влезе в топ 10 в света.

„Надяваме се да се представим добре в Америка и да влезем в челната десетка. Положихме големи усилия и много труд и вярваме, че можем да се конкурираме и с останалите атлети. Този тип спорт ни научи на дисциплина и отговорност, а в същото време ни носи голямо удоволствие. Чирлидингът е нещо ново за нас, гледали сме за него само по киното и винаги ни е било любопитно и интересно да станем част от нещо подобно“, споделят Павлена Николова и Рая Папазова.

Освен да развиват националния отбор Българският чирлидинг съюз и Сдружение „Севън Стормс“ успяват да създадат първата следдипломна квалификация в страната – в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство Проф. Асен Диамандиев – Пловдив. Целта е не само този тип спорт да бъде признат, но и да се изгради единна система на обучение, еднакви наименования на терминологията, уеднаквяване на дисциплините. Плюсът на следдипломната квалификация е, че освен възможност за работа, предоставя и педагогическо образование, нужно за треньор или преподавател.

Фотографии: Александър Карамфилов

За автора

Вашият коментар