Трогваща покана за бал от сцената на учениците от Търговската (ВИДЕО)

Театърът винаги е предпоставка за нещо положително и хубаво. Той е лоно на култура, образование, емоции, романтика. Събужда в хората сетивност, която трудно може да придобият от други места. Точно затова има такива, които избират именно сцената за ценни лични поводи – предложения за брак, за споделяне на важна новина или покана за абитуриентски бал.

Учениците от 12 „Д“ клас от Национална търговска гимназия направиха именно това – поканиха преподавателката си по Български език и литература Станимира Димитрова на гимназиалното си завършване. Това се случи след комедията „Благородният испанец“, която се игра снощи в Дом на културата „Борис Христов“.

Самата постановка разказва за любовта и как винаги трябва да се борим за нея, да я следваме и да направим всичко възможно, за да я съхраним. А любовта може да приеме много форми – не само между партньори, но между роднини, приятели и ученици и учители. Пиесата е написана от Съмърсет Моъм, режисьор в България е Асен Блатечки, а в персонажите се превъплъщават Станимир Гъмов, Румен Угрински, Даниел Пеев / Петьо Петков – Шайбата, Цветомир Иванов / Стефан Рядков, Албена Павлова, Невена Бозукова, Жанина Стоилова, Мария Илиева / Надежда Георгиева.

„Избрахме да поканим г-жата от театралната сцена, защото искахме да ѝ подарим оригинално и запомнящо се преживяване. Имаме познати от театрална формация „Мелпомена“ и благодарение на тях успяхме да реализираме идеята. Избрахме „Благородният испанец“, защото не беше гледала комедия досега и решихме да е нещо ново за нея, нещо, което ще ѝ хареса и заинтригува“, разказва Анджела Дичева.

Станимира Димитрова води учениците си на театър и на други културни мероприятия още от 8 клас, като извънкласна дейност, за да им покаже, че има и друго освен барове, компютри и кафенета. За да ги образова по един различен начин и да събуди умовете им.

„Тя запали искра в нас, направи ни будни млади хора, които посещават театър и извън училище. Благодарни сме ѝ, защото има различен подход и ни сплоти като съученици. В началото бяхме един от най-проблемните класове, деляхме се на групи и не се разбирахме помежду си, но тя успя да ни обедини, да ни накара да се чувстваме като семейство, което върви заедно към общите си цели“, допълва момичето.

Освен отправянето на покана за бала младежите рецитираха и стихотворение, написано специално за повода:

Първа песен чу се в училищния двор.
Пред нас нов лик се появи
Познат, но не чак толкоз.
Сърца незнайни пак се вплитат.
Блуждае поглед непознат и пак блуждае в сърцето необятно.
„Здравейте“, чу се някак си познато, усмивка ведра се разкри.
Помня. Помня. Този спомен всякак беше вчера.
Но днес пак в главата се върти.
В радост и кавги големи днес сме тук пред вас.
Заедно като едно събрани. Семейство, благодарение на вас.
Помним. Помним всички. В сърцата ни ще Помним вас.
Две три думи прости ще кажем този час.
Благодарим на вас за всичко. Благодарим, че бяхте с нас.

Момчетата и момичетата подариха и роза на всеки актьор, защото уважават изкуството и вярват, че трябва да го подкрепят.

„Театър „Мелпомена“ винаги е бил отворен към подобни събития. Не за първи път ученици канят своя госпожа на бала си на наши постановки. Голяма част от нашите  пиеси се изучават в училище и често имаме класове в публиката. Смятам, че трябва да има повече такива положителни новини, защото хората стават по-съпричастни. Все слушаме колко лоши са учениците и преподавателите, а реално има много интелигентни, дейни и отговорни деца. Добрият пример трябва да се показва, независимо какъв е, защото той е заразен, той е поучителен и променя нагласата на поколенията“, споделя Дафина Несторова – организатор за Пловдив на театър „Мелпомена“.

Постъпката на тийнейджърите наистина бе посрещната бурно от публиката и актьорите, които се разчувстваха силно и дори се просълзиха от жеста.

За автора

Вашият коментар