Връщат децата на училище при съгласие за тестване

Държавният глава Румен Радев проведе среща в президентството с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на коронавирус в страната.

На нея стана ясно, че от понеделник съвместни контролни групи от различни ведомства, включително полицейски екипи, ще започнат проверки за спазването на издадените заповеди, касаещи забраната за посещения на обществени пространства на закрито без наличието на зелен сертификат.

Министърът на образованието заяви, че опцията учениците да се завърнат в клас е пряко свързана с одобрявяне от страна на родителите децата им да бъдат тествани на входа на учебните заведения. По думите му заболяваемостта сред подрастващите се е повишила два пъти от началото на учебната година и докато не бъде осигурена безопасна среда, няма как да се премине отново към редовно обучение. В случай, че този проблем се разреши, първи в училище ще се завърнат малчуганите от първи до четвърти клас.

Министърът на здравеопазването сподели, че е възможно за децата да бъдат осигурени щадящи тестове, тип близалка или със слюнка, но също подчерта, че родителите трябва да са съгласни с това. Въпросните тестове биха могли да бъдат осигурени в рамките на до 10 дни.

Президентът отправи критика към начина на въвеждането на мерките, въпреки подкрепата си за самите тях, като призова максимално бързо да бъдат осигурени безплатни антигенни тестове, както и да се провери дали има начин изследване на антитела да осигури възможност за издаване на зелен сертификат.

Коментари (1)

  1. Несъм съгласен с тази заповед на министъра на здравеопазването.Нали въведохте задължително даде носят маски на закрито,асега защо да носим сертификати като имаме маски.Искам тази заповед да бъде отменена,защото всеки гражданин на НРБ има личен избор дали да се ваксинира илине.Каква е гаранцията след като си поставим ваксината няма дасеразболеем.

    Отговор

Вашият коментар