Бързата работа – срам за майстора

С всяка изминала година ежедневието на човек става по-забързано и по забързано. В нашата работа срещаме всякакви хора и голяма част от тях бърза. Колко често срещаме израза, че поръчката трябва да стане „за вчера” само ние си знаем. Нашето желание е да променим малко това мислене. Да пречупим тази мания за бързане. Проектирането не е нещо, което да скалъпиш на две, на три. Един човек желаещ хубаво обзавеждане, трябва да е наясно, че това което ще получи като краен продукт ще се ползва с години – и това нещо обезмисля напълно тази мания за бързане.

От бързането може да спечелиш само едно, а то е да получиш „нещото”, което си искал, рискувайки това „нещо” да не бъде изпипано. И после години наред ще съжаляваш, че това „нещо” е пълно „нищо. За да свършим добре нашата работа, трябва да спазваме някаква последователност. Печеленето на време за сметка на доброто обмисляне просто не си струва. Съвсем накратко, понеже четейки тези редове  може би пак бързате, ще напишем кое е важно за да се изработи един хубав проект, който е гаранция за хубав интериор. Всичко почва от разговора. Без раговор не може. Чрез комуникацията проектант-клиент ние разбираме вашите предпочитания. Вашата стилова насока, изискванията ви за помещенията от към функционална гледна точка.

Кое? Как? Защо? Трябва да знаем с точност необходимите размери на помещението. Много хора се доверяват на архитектурни планове но там отклоненията стигат понякога и до десетки сантиметри (фатално), а отклоненията от архитектурна гледна точка са често срещани.   Проектирането започва с аранжировка на помещението, като вариантите на разпределение на интериора не се свеждат до един или два, а до много повече. Разработват се и отделните мебели на база двуизмерни чартежи само с основните размери. Така, се стига до идеалните няколко варианта, които се предлагат на клента. От тях той избира един  и той се визуализира безцветно, за да може клиента да добие пространствена представа за това което ще получи.

След това се обсъждат цветовете на материалите, дамаски, ако се налага цветове на стени, пердета и т.н. Правят се няколко цветови комбинации от които клиента отсява това, което най-му харесва. Така макар, че е „загубил” известно време заради „дългич и мъчителен” процес на проектиране, човек получава нещо стойностно – нещо върху което е мислено.   След проектирането се извършват и други дейности, но те в повечето случаи не засягат клиента, а се поемат от нас. Става дума, за подробни чертежи на мебелите, на чертежи на схеми на ВИК и на на електро инсталацията и т.н.

СНИМКИ „Студио 45“mediacafe.bg

За автора