Каква е равносметката за Пловдив след изборите?

 

Mediacafe.bg се допита до икономиста Георги Стоев за анализ относно политическата ситуация в Пловдив и региона след тежките изброи последната седмица.

Избирателите в Пловдив показаха, че не дават категоричната си подкрепа на никой от кандидатите и техните партии. Пловдивчани изразиха това и преди седмица, когато избраха общински съвет, който ще е трудно място за коалиции. Разликата в гласовете междиу двамата кандидати за кмет беше най-малката сред изборите в големите градове (с изключение само на Плевен, където избирателите избраха кмет с около 400 гласа пред конкурента му).

Липсата на достатъчно силна легитимност на новия кмет може да окаже влияние на бъдещата управленска политика главно по две основни линии. От една страна, той трудно ще успее да се наложи като „силен” кмет зад когото застават мнозинството пловдивчани. Това със сигурност ще го затрудни при създаването на стабилно мнозинство в местния парламент – слабост, която се наблюдаваше и при предхождащото го управление. Липсата на силен авторитет и обединителна фигура винаги може да се посочи от партиите в общинския съвет като причина за множеството разногласия.

 

От друга страна, периодът на толеранс от страна на гражданите ще бъде значително по-кратък, което и го принуждава да бъде изключително внимателен по отношение на управленските си решения. Интересното по отношение и на двамата претенденти за кметския пост бе подкрепата която те получиха лично за тях като кандидати и отделно за техните партии. Докато ГЕРБ успяха да вкарат най-много общински съветници, подкрепата за техния лидер не беше толкова убедителна. На другия полюс пък застанаха досега управляващите ВМРО-НИЕ, чиито ниски резултати са явен знак от страна на гласоподавателите за неодобрението им към досега провежданата политика. Можем да заключим, че като цяло вотът на втория тур бе по-скоро „негативен”, насочен по-скоро против другия кандидат, отколкото към подкрепа за някого конкретно.

 

За бъдещата политика в града това трябва да е ясен знак. Мнозинството в общинския съвет ще е “тънко” и дори непредвидимо за отделни решения. Отношенията с централния бюджет може да се затоплят по линия на кмета на ГЕРБ, но съветниците са достатъчно разнородни за следване на стройна политика, особено диктувана от София.
За пловдивчани политиката в съседните населени места и общини е също толкова важна, колкото тази в община Пловдив. За индустрията в региона някои близки общини са предложили сякаш по-благоприятни условия. За жителите на града съседните села са атрактивно място за нови жилища и летни вили.
Във важните общини, залепени до Пловдив, избирателите избраха промяна в общините Родопи и Марица. В последната, категоричната победа на втория тур реализира кандидата на ГЕРБ. Това може да изиграе лоша шега за новият кмет на град Пловдив. Той неведнъж e заявявал, че двете изкуствено създадени общини трябва да се премахнат, а разработената от Областната администрация Районна устройствена схема благоприятства доброто взаймодействие между съседните общини. Имайки предвид силните позиции на ГЕРБ в областта, запазване на статуквото няма да бъде възприето добре от страна на избирателя и никое оправдание не би минало пред него.

Весислав Илиев, Георги Стоев

mediacafe.bg