В САЩ автомобилите проговарят

Aко си мислите, че автомобилите са някакви безмозъчни, неми машини, то е крайно време да промените виждането си за четириколесните приятели на човека. Особено лесно ще ви бъде да го направите, ако се намирате в САЩ. Населяващите тези географски ширини, ще могат да станат свидетели как се ражда бъдещето на автомобилната безопасност. По пътищата в САЩ това лято ще се появят автомобили, които говорят помежду си и предупреждават шофьорите за евентуални сблъсъци.

Какво всъщност се случва зад Океана? Американските власти въвеждат едногодишна програма за тестване на автомобили в реални условия, която ще обхване 3000 леки коли, камиони и автобуси, управлявани от доброволци в Ан Арбър, щата Мичиган.
Превозните средства ще бъдат снабдени с устройства, които ще им позволят непрекъснато да общуват помежду си чрез безжични мрежи, обменяйки информация за местоположението, посоката и скоростта 10 пъти в секунда, с други подобни автомобили на разстояние около 300 метра. Както можете да се досетите, компютър ще анализира в реално време данните и ще предупреждава за опасности шофьорите, често още преди да са видели другия автомобил.
Комуникацията е наречена „автомобил към автомобил“ – (vehicle-to-vehicle – V2V). По-модерните версии на системата могат дори да поемат контрола над автомобила, за да предотвратят инциденти като задействат спирачките, когато водачът реагира на предупреждението твърде бавно.
Ръководителят на Националната служба за безопасност по пътищата Дейвид Стрикланд е убеден, че V2V е еволюционна стъпка, с която ще се гарантира на първо място, че катастрофа никога няма да се случи. А това е най-доброто, относно безопасноста, на която могат да се надяват създателите на програмата.
Технологията V2V има пълния шанс да помогне за предотвратяване на повечето катастрофи, които не са свързани с употребата на алкохол или наркотици, смята още Стрикланд. Всичко обаче зависи от начина, по който водачът отговаря на предупрежденията и това е една от причините за теста в Ан Арбър.
Освен предупрежденията за автомобили, преминаващи на червен светофар, „свързаните коли“ могат да информират шофьорите дали имат време да направят завой в трафика. При шофиране по двулентов път системата предупреждава, кога изпреварването е опасно заради приближаващи автомобили, дори когато другият автомобил е зад завой и все още не може да бъде видян от водача. При образуване на колона от няколко автомобила, устройството предупреждава, когато кола, или пък няколко МПС-та спрат рязко, създавайки по този начин предпоставка за ПТП.
Възможно е още системата да бъде свързана и да обменя информация със светофари, знаци и пътни мрежи, ако щатските и общински власти решат да оборудват транспортната си инфраструктура с подобни технологии. Получената в този случай информация ще бъде предавана до центрове за управление на трафика и ще се използва за предотвратяване на задръствания и катастрофи.

mediacafe.bg – Димо Димчев