Гасим огън с електричество и звук

fire
Американски инженери попаднаха във фокуса на обектива, след като станаха автори на уникален начин за гасене на огън. Това само с помощта на звук или електричество. Учените са изследвали възможността да се потушава огънят чрез различни физически методи и установили, че два от тях се оказват ефективни и могат да се приложат на практика.

В основата им е въздействието на променливото магнитно поле и на акустичното облъчване. При първия опит пламъкът бил угасен с помощта на специален електрод, покрит със стъклена защита. Въздействието на полето на огнената плазма довело до образуването на мощни йонни струи, които фактически „отвели“ пламъците.
Според учените методът е приложим за погасяване на неголеми огнища. Другият начин, разработен от американците се свежда до облъчване на пламъците със звукови вълни. Експериментът представлявал следното: съд с горящ хептан е бил поставен между два високоговорителя.
tanker-persiiski-zaliv
Акустичното им въздействие се оказало напълно достатъчно, за да потуши огъня само за няколко секунди. Както се казва – невероятно, но факт! Инженерите обясняват това действие на звука с два процеса. При първия акустичните вълни изтъняват горящата зона. Те въздействат и на повърхността на пожара, увеличавайки скоростта на изпаряване.
Това не води до по-бързо изгаряне, а само понижава температурата на огъня, койкто в крайна сметка угасва. И преди да си спретнете огън в хола между тонколоните на вашата Hi-Fi система, нека ви кажем – не правете това у дома!Според задокеанските учени, тяхната разработката е приложима при създаване на система за автоматично потушаване на пожари, избухващи на кораби и самолети, което би спасило стотици човешки животи.

mediacafe.bg
– Димо Димчев