Китай забрани Skype

Китай забрани Skype и предприема нови мерки за промяна на онлайн пейзажа, съобщава сайтът fastcompany.com. Според реформата само China Telecom и China Unicorn имат право да предлагат VoIP услуги (интернет телефония) в страната. Всички останали частни доставчици на услугата се считат за нелегални, в това число и Skype.


Причината за засилването на влиянието на двата държавни участника е осигуряването на приходите им и, разбира се, осигуряване на държавно наблюдение върху всички VoIP комуникации. Въпреки това народът все още обича интернет. По последни данни 450 млн. китайци са онлайн или впечатляващите 33,39 % от населението. Само в Пекин 11,6 млн. души ползват интернет, което е 66,1 % от населението на града.

Микроблоговете също се разрастват. Близо 125,2 млн. души ползват в момента в Китай такива услуги. Бизнес възможностите за национални и чужди компании също се разширяват. От PayPal са обявили, че отварят център за електронна търговия в Чонцинг. Местните фермери също започват да използват интернет, за да продават стоката си на вътрешния пазар. Дори правителството обяви, че ще пренесе брачния регистър в онлайн база данни с цел да се предотврати полигамията. Въпреки че е незаконна, много китайски граждани се опитват да заобиколят закона. Онлайн базата от данни ще осигурява поне виртуалната моногамия.


mediacafe.bg

За автора