Нов дрегер в колата следи дали сте пили, блокира двигателя

Учени разработиха приспособление (QinetiQ) , което ще контролира шофирането в нетрезвосъстояние. Устройството има два сензора, чрез които функционира. Единият ще анализира дъха на водача, другият (поставен на кормилото и дръжките на вратите) ще прави моментен тестна нивото на алкохол в кръвта чрез проби от кожата. Ако и двата сензора дадат резултат наддопустимата според закона норма, двигателят остава блокиран.  

Устройството QinetiQ не може да бъде заобиколено и на практика не са необходими допълнителнидействия, за да се провери дали той е трезвен или не. С QinetiQ духането в дрегери губи смисъл. Практическата реализация на проекта, финансиран с 10 млн. долара, беше проверена личноот американския транспортен министър Рей ЛаХууд. Според него QinetiQ е „още една стрелав колчана на автомобилната безопасност”.
Разбира се, до въвеждането на QinetiQ в масоваупотреба има още 8-10 години разработване и тестове. Но след това технологията ще спомогнеза предотвратяване на поне 9000 фатални катастрофи, причинени от шофиране в нетрезвосъстояние само в Съединените щати. Според критици на системата обаче нейната прецизност не може да бъде гарантирана. Защотодори и точността да е 99,9 процента, пак десетки хиляди хора няма да могат да палят колите сивсеки ден заради грешна преценка на машината. Създателите на QinetiQ отговарят категорично, че устойството ще е достатъчно чувствително, зада позволи шофиране при ниско съдържание на алкохол в кръвта, причинено от чаша вино илибира.

mediacafe.bg
– Тервел Куцев