Швеция за пети път на върха в Евровизия

Песента „Еуфория“ на Лорийн от Швеция спечели с 372 точки в гласуването на зрителите и професионалните журита на поредното издание Евровизия.
eurovision2012-sweden
На второ и трето място останаха съответно Русия и Сърбия. На финала взеха участие 26 страни. Линиите за гласуване бяха отворени веднага след изпълнението на последната конкурсна песен. Зрителите и професионалните журита във всичките 42 страни участници дадоха своя вот. Всяка страна гласуваше с точки 1,2,3,4,5,6,7,8,10 и 12. България даде най-високите оценки 8,10 и 12 съответно на Швеция, Азербайджан и Сърбия.

За нас пък най-висока оценка бе дадена естествено от Турция. Родната ни „мадона“ на попфолка Софи Маринова направи няколко разходки до източната ни съседка, за да „агитира“ за себе си. Въпреки това картинката бе отчайваща. Но щом сме я „избрали“ явно си заслужаваме съдбата. И така до другата година, когато Софчето пак ще се кандидатира, за да „превземе“ и Стокхолм.

А тази година е петата победа на Швеция на Евровизия.Страната печели през 1974 с песента на АББА „Waterloo“, през 1984 с „Diggi-Loo Diggi-Ley“ на триото Herreys, през 1991 с „Fångad av en stormvind“ на поп дивата Карола и през 1999 с песента на Шарлот Перели „Take Me to Your Heaven“.

 

Lorine Zineb Noka Talhaoui по-известна като Лорийн (Loreen) е родена на 16-ти октомври 1983 в Стокхолм, Швеция. Става популярна през 2004, когато взема участие в шведската версия на Мюзик Айдъл. В реалити шоуто завършва на четвърто място.
През 2011 участва в шведския финал за Евровизия Мелодифестивален 2011 с песента „My Heart is Refusing Me“. Въпреки че не успява да се класирана на финала, песента й се превръща в хит. „Euphoria“, дело на популярните шведски композитор Thomas G:son и Peter Boström, се беше завладяла върха на класациите в Швеция, Финландия, Естония, Литва и други още преди началото на Евровизия.
Според официалният сайт на конкурса Евровизия , според гласуването от втория полуфинал, България и Норвегия са получили равен брой точки 45 и си делят 10-то място. По регламент обаче на финал се класира страната, за която са гласували повече държави. В случая за България са гласували 10, а за Норвегия 11 държави. Така 10 място и правото да отиде на финал получава Норвегия, а България е класирана на 11 място.
Домакин на следващото 58-мо издание на Евровизия ще е Швеция. Конкурсът ще се проведе на 14, 16 и 18 май 2013.

mediacafe.bg
– Димо Димчев

За автора