Силата на волята пред силата на тялото

В момента се провежда един от най-комерсиалните и най-посещаваните турнири от Големия шлем – Аустрейлиън Оъпън. В него заемат участие всички светила на световния тенис. Имена като Рафаел Надал, Рожер Федерер, Лейтън Хюит и много други са само част от големите играчи, състезаващи се в Австралия. Едно име обаче окупира заглавията на всички спортни издания след последните 2 кръга от турнира, а именно Новак Джокович.

Сръбският тенисист доказа на всички, че заслужава да е поставен под номер едно в Световната ранклиста. В осминафиналния двубой срещу Лейтън Хюит Джокович получава неприятна контузия в бедрото, която би изкарала от игра повечето състезатели. Упоритостта и непримиримостта му обаче го оставиха в мача, въпреки болките и съветите на треньорския му екип да се откаже. В тежката среща, против спортната логика, Джокович е с класа над Хюит и излиза краен победител. Ден след това следва и четвъртфиналния кръг, който постави контузения сърбин срещу изключително добре физически подготвенияДавид Ферер.

Испанският състезател е известен с факта, че е единственият тенисист в света, който е съумявал да обърне бившият номер едно-Рафаел Надал-от 2:0 сета до 2:3. Ферер е играч от висока класа, неуморим по корта, преследващ всяка топка до край. Джокович е на болкоуспокоителни инжекции и още от самото начало се вижда, че физически губи битката с испанеца. След дълъг първи сет, класата на сръбския състезател надделява и той го печели с 6:4. Положението се влошава прогресивно във втория сет, в който Новак видимо издъхва след дългите разигравания, докато Ферер изглежда сякаш току що е започнал двубоя. Сетът продължава близо час и осемнадесет минути, влиза и в тай-брек.
В последния 13-ти гейм всичко изглежда решено, Испанецът повежда с 4:2 над Джокович и вижда победата в сета пред себе си. Точно тогава сърбинът показа какво всъщност е силата на волята и как умът надделява над тялото, побеждава умората и болката и печели битката срещу логиката. С невероятна игра Джокович прави 5 поредни точки, печели тай-брека и съответно втория сет, като оставя Ферер в емоционална криза, от която испанеца не можа да се възстанови в третия сет и той беше лесно спечелен от взелия цялото психическо предимство сърбин.
В полуфиналната среща Джокович ще се изправи срещу друг изключителен тенисист-Анди Мъри. Само можем да спекулираме как ще влезне в мача световният номер едно, но можем да сме сигурни в това-а именно, че ни очаква изключителен двубой на воля, сила на духа, класа и решимост. Другият полуфинал е между Рафаел Надал и Рожер Федерер, като тази среща е наричана шеговито от журналистите “Ел Класико” в тениса.

 

Великите спортисти стават такива благодарение на своя хъс и непримиримост пред загубата. Публиката ги обича не защото са добри, а защото никога не се предават и се борят за всяка тяхна емоция, за всяко ръкопляскане, за всеки подвик. Джокович е перфектният пример за това. Поставен под номер едно, той ще се бори със собственото си тяло, за да радва неговите привърженици и да е горд носител на престижното “най-добър от всички”.

mediacafe.bg
– Иван Синитчийски

За автора