Животът е кратък, изкуството НЕ е вечно!

snimka
Световноизвестният художник от български произход Христо Явашев – Кристо успява отново да да разбуни духовете. Подготовката по новия му проект ‘’Над реката’’ тече с пълна сила и може би съвсем скоро ще видим резултатите от дългогодишната усърдна работа на художника, създател на опаковането като художествен похват.

Кристо се ражда в Габрово на 13 юни 1935 година. От 1953 година учи в Художествената академия в София, още от тогава показва таланта си, но се чувства подтиснат и решава да емигрира. Заминава за Прага при роднини и за пръв път се запознава с творчеството на Пикасо, Миро. Но Прага се оказва тясна, затова заедно с други чехи подкупват митничари и се качват на влака за Виена. На австрийската граница ги залавят, а той бяга – оставя багажа си и стига до Виена при българин, приятел на баща му, който му помага.

 

Прsnimka2ез март 1958 година заминава за Париж, там работи всичко, за да оцелява: мие чинии и автомобили, извършва хамалски услуги. По – късно го наемат да рисува портрети. Така се среща с Жан – Клод, която става негова вярна спътница и любовта на живота му. Аристократичното семейство на Жан – Клод не одобрява бедния Кристо, но тя избира него. За тях следват тежки и бедни години, но заедно те създават една от най- вдъхновяващите любовни истории в изкуството. През 1961 година в Германия е първата самостоятелна изложба на Кристо и Жан- Клод – показани са пакети, варели, консервни кутии и опакован автомобил.

През 1962 година, като протест срещу изграждането на Берлинската стена, те ограждат улица „Висконти“ в Париж. С помощта на 90 цветни варела правят своеобразна презентация на „Желязната завеса“.

 

По-късно идва предложение да излага нещата си в галерия в САЩ и заедно с Жан- Клод заминават за Ню Йорк. Когато пристигат, Кристо се обръща към нея с думите: ‘’Подарявам ти този град!’’ Те намират себе си в Ню Йорк, Кристо и до днес живее в същата сграда, в която са се нанесли, когато са пристигнали.

 

Следва проект в Австралия, където заедно със студенти по архитектура и алпинисти пакетират малък остров, на който хората хвърлят боклуците си и така Жан – Клод и Кристо печелят огромна популярност.

 

11 острова в Маями, Флорида са обградени от розови полипропиленови платна. Приличат ли ви на нефтени петна? Точно това е символиката им.

 

snimka3Това, което прави двамата творци толкова значими е уникалният им начин на работа. Проектите, които правят винаги са временни – за по 2 седмици или за месец. Чакат се разрешения от институции, градоначалници и управници. Проектите винаги предизвикват обществени дискусии и широк медиен интерес. Друго характерно е, че Кристо и Жан – Клод сами финансират всичките си проекти – след реализацията им тях остават само фотографиите , скиците и материалите за изработката, които са оценени на милиони.

 

Следва продължение…

mediacafe.bg
– Елена Радимова

За автора