Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата „Орфеев венец“

Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия. Писателят получи златен венец, изработен от Жорж Трак, грамота и парична премия. Отличието за най-добро художествено оформление на книга „Златна четка“ бе връчено на Люба Халева.

„Благодаря на любимия ми Пловдив, който ми подари тази хубава вечер“, каза с вълнение Виктор Самуилов и добави: „Признавам си, че съм благодарен, но и смутен. Отговорност е да стоиш до такива носители на „Орфеев венец“ като Константин Павлов, Борис Христов, Иван Теофилов, Иван Ланджев…“.

Люба Халева също отправи благодарности за признанието и изтъкна, че е поласкана да бъде в компанията на сериозни творци като предходните носители на приза.

Награждаването се състоя по време на откриването на 18-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ на Античния театър в Пловдив. Стотици хора присъстваха на събитието и се насладиха на изпълненията на фолклорен ансамбъл „Дилянка“ с ръководител Мария Кьосева, хор „Детска китка“ с диригенти проф. Златина Делирадева и Яна Делирадева и Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Водещ на откриването бе Николай Колев.

Първото приветствие от сцената на Античния театър по традиция бе отправено от Божана Апостолова – поетеса, писател, издател, собственик на ИК „Жанет – 45“,  организатор и двигател на фестивала. Тази година „Пловдив чете“ включва повече от 30 писатели и 50 водещи български издатели и книгоразпространители, с над 40 събития – изложби, творчески работилници, срещи с писатели, 17 изложбени книжни шатри с рекорден брой участници.

В края на приветствието си в духа на дългогодишната традиция, Божана направи дълбок поклон към публиката, заради която се случва всичко това.

Кметът на града Здравко Димитров приветства организаторите на фестивала като изтъкна, че „Да правиш нещо устойчиво 18 години е успех!“. „ Сигурен съм, че „Пловдив чете“ ще пребъде и занапред, защото този типично пловдивски фестивал на книгата се развива с всяко следващо издание, печели нови съмишленици и почитатели. И това в голяма част се дължи на трудолюбивия и всеотдаен екип на Издателска къща Жанет 45 и на Божана! „Пловдив чете“ е доказателство, че българската книга е жива. Благодаря на организаторите за неуморните усилия и ежедневен труд, които полагат“, каза в приветствието Здравко Димитров.

Литературен фестивал „Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 година.

Домакин е издателство „Жанет 45“. Сърганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

Вашият коментар