Новото издание на Етнографски музей „Пловдивъ през фотообектива на Крум Савов“ вече е в продажба

Регионален етнографски музей – Пловдив пуска в продажба новото си издание „Пловдивъ през фотообектива на Крум Савов“. Албумът съдържа над 150 снимки от фотографа Крум Савов, представящи Пловдив през първите десетилетия на XX в.

Вътре ще намерите информация за града, за фотографа и описание на всеки фотос. Дори можете да обиколите Пловдив с албума в ръка и да откриете местоположението на някои от фотографираните преди 100 години места, включващи красивата архитектура, обществени сгради, религиозни храмове, къщи, архитектурни елементи от епохата на Възраждането и пр. Къщите – има ли ги, няма ли ги? Какво е останало днес от културно-историческото ни наследство? Ще разгледате и една от най-големите сбирки на резбовани тавани, част от които можете да зърнете в пловдивските възрожденски къщи, стига да вдигнете поглед нагоре.

Разглеждайки фотоалбума, ще се запознаете отблизо с ежедневието на пловдивчани – жуженето на занаятчийските чаршии, хората, търговците, последствията от Чирпанското земетресение през 1928 г.

Албумът става факт благодарение на специалистите от Регионален етнографски музей – Пловдив, Държавен архив – Смолян и Исторически музей – Асеновград, както и на рекламна агенция „Богара“.

„Крум Савов не е обикновен фотограф, а творец. Tой успява да превърне занаята си в изкуство. Неговите снимки са ценен материал, както за историята на фотографията у нас, така и за бита, душевността и културата на българите. „

 Доц. д-р Ангел Янков

 „Пловдив е пъстър, космополитен град. Тук живеят заедно българи, арменци, евреи, турци, гърци, роми, руснаци, италианци – хора, различни по език, култура, вяра, обединени именно от другостта.“

Лора Христозова

Може да закупите албума „Пловдивъ през фотообектива на Крум Савов“ на място от щанда на Регионален етнографски музей – Пловдив или чрез предварителна заявка по телефон или електронна поща.

Предстои официалната премиера на албума, който е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Вашият коментар