Два български филма, които си заслужава да гледате – „Аве” и „Миграцията на паламуда” тази вечер на кино „Орфей”

ave2
От 21:15 часа лятната кинопанорама ще ви запознае с „Аве”. Ето какво казва режисьорът Константин Божанов за филма си: „“Аве“ е необичайна любовна история между двама своеобразни и алиенирани тинейджъри – Аве – патологична лъжкиня и фантазьорка, и Камен – интровертен млад художник, решен, независимо от последствията, да каже истината.

До голяма степен, „Аве“ е филм за сблъсъка на двама млади хора със света на възрастните. Един откровен филм, който не борави с клишета, и чиято история е низ от неочаквани обрати. „Аве“ се отличава със своеобразен подход в разказа си и не се опитва да подраждава на изтъркани стереотипи и самоцелни жанрови постановки.
migraciqta
От 23:30 часа отново имате възможността да гледате „Миграцията на паламуда” – възползвайте се, защото филмът няма да бъде прожектиран в киносалоните. Двама бащи и техните двама сина се борят с живота „като прасета с тикви”. Начините, по които оцеляват двете двойки, са рядко срещани и много комични. Когато в края на филма те стигат точно там, откъдето са тръгнали, разбирай – доникъде, вместо с униние те се изпълват с упование и сила, защото са заедно, защото се подкрепят и обичат, а миграцията на паламуда от Черно море в река Янтра е факт, и догодина в реката „ще бъка от паламуд”.
„Миграцията на паламуда” е филм за човешката надежда, колкото и нелепа да изглежда тя понякога.

mediacafe.bg

За автора