Eдин екзотичен свят на далечната и тайнствена Индия

Националната галерия за чуждестранно изкуство в София – единствена по своя характер на Балканския полуостров
Националаната галерия за чуждестранно изкуство е открита през 1985 г. като художествена галерия на първата международна фондация в България, която днес се нарича “Св.Св. Кирил и Методий”. На четири етажа в 19 зали с обща експозиционна площ около 3 200 кв.м е показано най-ценното от фондовете на Галерията, която притежава над 10 000 музейни единици- графика, живопис, скулптура, приложни изкуства.

Зала 1 и 2 разкриват един екзотичен свят на далечната и тайнствена Индия. Може да се види индуистка храмова скулптура- изображения на богове, фрагменти от храмова украса или части от малки домашни олтари. Едно от най-запленяващите божества с глава на слон, четири или шест ръце и закръглено тяло е Ганеша. Името Ганеша е комбинация от „гана“ (всички живи същества с име и форма) и „иша” ( Бог). Той е бог на всички живи същества, тоест на сътвореното, както и отстранителят на всички препятствия.
Брахма, Вишну, както и други интересни факти за едни от най-древните религиозни практики показват една друга реалност и отношение към живота. (снимка 1) Като в машина на времето се пренасяте в различни епохи и дори „ароматът на изкуство” в различните зали е специфичен. Пътешествието продължава и неусетно се озовавате в Париж, края на 19 – началото на 20 век, когато този град е столица на модерното изкуство.
Колекцията на Галерията запознава с произведения на всепризнати автори като Йожен Кариер, Оноре Домие, Жан-Батист Карпо, Аристид Майол, Шарл Деспио, Еме-Жул Далу, Жан- Луи Форен и др. (Снимка 2,3,4) Следваща спирка е Испания. В тази зала са показани предимно произведения на испански художници, които дават представа за определени тенденции в европейското изобразително изкуство на 20 век.
На излизане определено човек е обзет от някаква странна тъга, че това културно-историческо пътешествие е приключило.

mediacafe.bg – Анита Апостолова

За автора