Фестивалът в Кан става на 65 години

cannes-festival-2012

Вниманието на целия свят отново ще бъде приковано към Кан от 16 до 27 май, защото ежегодният кино фестивал чества своето 65-то юбилейно издание. Свързваме фестивала с много звезден блясък и пищност и организаторите отново ще се постараят да задоволят очакванията ни.

 

Акцент е отразяването на филми, в които присъстват теми, вълнуващи днешното общество – любов, хаос, страдание, щедрост. Брат Пит и Никол Кидман ще бъдат почетните холивудските звезди, а на Мерилин Монро ще бъде обърнато специално внимание. Тиеро Фремо, директор на фестивала, сподели, че комерисалното кино има огромно значение за интереса на хората и очаква огромни тъпли от хора на Лазурния бряг.

За голямата награда Златна палма ще се борят 22 филма, а 14 от тях са европейски. Най-очакваното заглавие е ‘Killing Them Softly’ с участието на Брад Пит, Дейвид Кроненбърг участва с филма си ‘Cosmopolis’ , а интересът към ‘On the road’ по книгата на Джак Керуак е огромен. В основната програма е и филма на Ален Рене с ‘’Все още нищо не сте видели’’.
Конкурсната програма прелива от интересни заглавия, а най-хубавото е, че и тази година можем да се похвалим с български филм. В Седмицата на критиката Илиян Метев ще покаже ‘’Последната линейка на София’’ – единственият документален филм от Източна Европа. Режисьорът ще покаже историята на град София, в който има само 13 линейки! Пламен, Мила и Краси са героите на филма, които с чувство за хумор ще разкажат как получават възнаграждение от по 50 стотинки на час за тежките нощни дежурства, които дават.

 

Стискаме палци на българското заглавие, дано филма има късмет и бъде забелязан. От няколко години има сериозен интерес към българското кино и може би тази година е време то да получи награда.

 

Тази година председател на журито е италианският актьор Нани Морети, а водеща на церемонията по откриването и закриването на фестивала ще бъде Беренис Бежо, звездата от невероятния черно-бял ням филм ‘’Аристът’’.

mediacafe.bg
– Елена Родимова

За автора