Голямото гласуване за „Чудесата на България“

Миналата седмица се проведе среща иницинрана от вестник Стандарт под наслов „Чудесата на България“, която има за цел да даде широка гласност за всички териториални обекти, които са от съществена ценност за нашата малка страна. На срещата „България 2020“ присъства министър Вежди Рашидов, както и Нешка Робева,  певицата Светла Иванова, журналистката Цветанка Ризова, Марин Кавръков, арх. Галя Стоянова, председателят на НМФ Веселин Илиев, а министерството на културата бе представено още от Силва Хачерян, както още и бизнесмени, хора на изкуството и младежи от различни региони на страната.

Даден бе стартът на голямото обсъждане, като писателят Димитър Недков препоръча избор на нови български обекти да стане под егидата на ЮНЕСКО. Трупата на Нешка Робева представиха част от своите танци пред голямата аудитория, а самата г-жа Робева сподели колко е важно да защитаваме националните си богатства и да поглеждаме по-често към тях.
Бе представен и новият сайт BGchudesa. В момента над 100 учени и интелектуалци отсяват фаворитите си на www.bgchudesa.com. Техният вот ще приключи на 22 април. 30-те обекта, събрали най-много гласове, ще участват в „голямото национално кликане“. 10-те бг светини, събрали най-много гласове, ще влязат под закрилата на ЮНЕСКО.
„Голямото кликане“ ще е от 23 април до 3 октомври. Тогава всички българи ще могат да дадат вота си за светините, които ще предложим на ЮНЕСКО. Дотогава думата имат експерти в областта на културно-историческото наследство, директори на регионалните исторически музеи, представители на читалищата в българските областни градове, медийни експерти, журналисти, учени, археолози, етнографи от БАН и други. Техните гласове ще определят 30-те обекта, от които гражданите ще могат да изберат своето „Чудо на България“. Финалните резултати от гласуването ще бъдат обявени на 3 октомври в зала 1 на НДК, по време на спектакъла „Чудесата на България“. Тогава за първи път ще бъде изпълнена и специалната песен за „Чудесата“, която се пише в момента.
Хубаво би било тази кампания да стане инициатор на най-важното нещо, което възражда интереса на хората към дадена земя – това са митовете, легендите, приказките“, каза Димитър Недков.
Авторът на бестселъра „Знакът на българина“ илюстрира с анекдот проблемите на културата на Стария континент: „Наскоро Европа попитала Америка – какво да направим, за да възпитаме в ЕС същия патриотизъм, каквото вие правите в мултинационална държава? Отговорът бил кратък: Създайте си Холивуд и Дисни и тогава ще може да възпитавате културата във вашата общност“.

mediacafe.bg

За автора