Хорхе Букай на среща с феновете си в 4 български града

По желание на читателите световноизвестният писател Хорхе Букай пристига отново в България на тази седмица. Авторът ще остане в страната ни до 12 юни. Поводът за посещението е премиерата на новата му книга – „Разказвай с мен“,продължение на бестселъра „Нека ти разкажа“. Тази година почитателите на Хорхе Букай ще имат възможност на живо да се срещнат и да разговарят с любимия си писател в Пловдив, София, Бургас,  Стара Загора.

На 9 юни в Пловдив

Хорхе Букай ще се срещне с почитателите си в книжарница „Хермес“ – Централ от 17 часа. Автор на повече от 20 книги, преведени на над 30 езика, Хорхе Букай е един от най-четените писатели на нашето време. Особено популярен е авторът в страни като Мексико, Бразилия, Чили, Аржентина, а в последните години името му нашумя и в Eвропа: Испания, Германия, Русия и други европейски държави.

От три години и България
, благодарение на ИК „Хермес“, се нарежда сред страните, оценили подобаващо творбите на Хорхе Букай. Още с първата си книга – „Нека ти разкажа“, авторът успя да спечели много почитатели. Тя стана любимата книга на хиляди българи и не слиза от челното място в седмичните класации на големите онлайн книжарници вече две години. Отзивите за нея бяха наистина отлични.

Втората книга на Хорхе Букай
– „Приказки за размисъл“, подобно на „Нека ти разкажа“, се нареди сред най-продаваните книги в България и затвърди мястото на Букай като знаково име сред читателската аудитория. „Приказки за размисъл“ е сборник от истории, които изследват отделни страни на човешката природа. Тези истории вдъхновиха и известната българска художничка Антония Дочева за картините от великолепната изложба „Искам“. В края на 2009 г. под знака на ИК „Хермес“ излезе и третата книга на аржентинския автор – „Писма до Клаудия“ – поредната вълшебна история, която ни повежда на приказно пътешествие към дебрите на собствената ни душа.
С непринуденото си поведение и слънчев характер Букай спечели сърцата на хилядите българи, които се докоснаха до него. По време на гостуването си през юни 2010 година Хорхе Букай официално представи и романа си „Да се обичаме с отворени очи“, в който основната тема е любовта и изграждането на взаимоотношенията в една двойка.

Никой не може да направи за теб това, което ти сам трябва да направиш.

Хорхе Букай


Роден през 1949 г. в Буенос Айрес, днес Хорхе Букай е от тези личности, които са щастливи, че „сами са изградили себе си“. Той твърди, че първият му университет е бил самият живот. Започнал е да работи на тринайсетгодишна възраст и е упражнявал различни професии: продавач, таксиметров шофьор, клоун, възпитател, актьор, телевизионен водещ, аниматор на детски тържества. Докато не стигнал до сегашната си работа, която сам определя като „професионален помощник“. Букай разказва, че когато се дипломирал като лекар през 1973 г., все още не бил съвсем наясно с понятието психично здраве. Пет години по-късно, вече квалифициран специалист по умствени заболявания, имал усещането, че е научил малко повече за патологиите на съзнанието, но все още не знаел нищо за произхода и природата на психичното здраве. Днес теориите му, макар и нетрадиционни, са ясно формулирани и много ефективни. Доказателство за това е огромният читателски интерес, на който се радват книгите му. По думите на Хорхе Букай фактът, че всяка негова книга се превръща в бестселър, се дължи на много работа, на определени умения, които е придобил, и на привилегията да е внук на двама дядовци, които са разказвали приказки.
Сега най-четеният автор в България представя новата си книга – „Разказвай с мен“. Тя е продължение на първата му, издадена у нас книга – „Нека ти разкажа“. Предговорът към „Разказвай с мен“ е специалната изненада на Букай за българските му читатели.

За книгата

Минали са двадесет години, откакто Демиан – симпатичният герой от „Нека ти разкажа“, е прекъснал контактите си с Дебелия – психотерапевта, който със своите истории го научи как да приема предизвикателствата в живота. Въпреки това, вече навлязъл в зряла възраст, героят изпада в криза. Бракът му не е сполучил и му се налага да тръгне по нов път. Професионално предизвикателство го кара да се премести в друга държава, отношенията в семейството му се объркват, а в живота му се появява специална жена. Демиан не може да забрави помощта, която психотерапевтът някога му е оказал, и чувства потребност да го открие, но този път ще трябва да се справи най-вече със собствени сили. Там се крие слабото ти място, Демиан — продължи Дебелия, — в предположението, че знаеш как ще приключат нещата, преди още да са започнали. Ние, хората, сме такива идиоти, че когато сгрешим в предвижданията си, страдаме повече, отколкото когато ни застигнат последствията от тях… Каква глупост! Ако можем да се откажем от суетното желание да познаваме бъдещето, пред очите ни ще се открие онова, което трябва да научим. Ще можем да се изправяме срещу хората и обстоятелствата без предразсъдъци. Ще знаем, че нищо не гарантира края на една история…

Откровения на Букай

При завръщането ми в Испания бе публикуван репортаж за посещението ми в
България, който, както очаквах, съдържаше неизменния въпрос:


– Господин Букай, на какво се дължат феноменалните продажби на книгите ви и успехът им в цял свят?

Реших поне веднъж да бъда брутално откровен. Усмихнах се любезно и дадох най-искрения, макар и не най-подходящ за медиите отговор. Аз съм късметлия – казах, – невероятен късметлия…

Докато репортерът записваше тези думи, си представях как се опитва да реши дали отговорът ми е израз на излишна скромност, опит за измъкване или чиста глупост. След кратък размисъл реших, че е по малко и от трите, но въпреки това бях убеден в неговата истинност. Няма спор, че съм страшен късметлия.

А България – тази страна, която толкова обичам и ми липсва, земята на така скъпи на сърцето ми приятели, даваща ми усещането за „завръщане“, познато на човек единствено когато пътува „отново“ до място, което по някакъв начин е направил свое… България, обичната ми България, е неоспоримото доказателство за този късмет.
Хорхе Букай

mediacafe.bg

За автора