Любиша Самарджич с най-новия си филм на София Филм Фест в Пловдив

 

Известният сръбски актьор и режисьор Любиша Самарджич с най-новия си филм на София Филм Фест в Пловдив.
Любиша Самарджич се снима като актьор в над 150 кинозаглавия, носител е на 6 югославски награди („Златна Арена“ от националния фестивал в Пула) за най-добър актьор, както и на „Златен лъв“ от Венеция `67, за участието си във филма „Утро“.

Филмите на популярния сръбски актьор, станал любимец на българската публика с телевизионните си хитове „Горещ вятър“ и „Полицаят от Петльово бърдо“, са показвани на най-големите международни фестивали, сред които Кан, Берлин, Венеция, Карлови Вари.
Последната лента на любимеца на няколко поколения зрители, Любиша Самарджич ще бъде представена в рамките на пловдивското издание на фестивала София Филм Фест между 16ти и 25 март в кино „Лъки синема”. Бестселърът на Гордана Куич, по който е създадена телевизионната екранизация, е преиздаден няколко пъти, но за пръв път се пренася на екрана четвърт век след публикуването му.
Романтичната драма проследява живота на семейство сефарадски евреи от Сараево в смутните години между двете световни войни. Рики, Бланка, Бука, Нина и Клара са петте дъщери на семейство Шалом, чиито образи са вдъхновени от майката на писателката и нейните сестри. „Дъжд над Балканите“ е документ за един свят, който вече не съществува – светът на сефарадските евреи, почти изтрит от картата на Сараево по време на Холокоста, но герои на тази история са също сърби, мюсюлмани и католици.

mediacafe.bg

За автора