Отиде си актьорът Андрей Баташов

Актьорът Андрей Баташов е починал тази сутрин в 9,45 ч. във Военномедицинска академия (ВМА) от полиорганна недостатъчност, съобщи директорът на лечебното заведение ген. майор проф. Стоян Тонев. Органите му са отказали вследствие на цироза и на сепсис (отравяне на кръвта), съобщи на пресконференция във ВМА началникът на клиниката по реанимация на болницата доц. Николай Петров.

На 22 ноември Баташов бе прехвърлен във ВМА от болница „Токуда“, където пък бе от 6 ноември в тежко състояние и под интензивно наблюдение. Във ВМА актьорът трябваше да бъде подготвен за чернодробна трансплантация. След краткотрайно подобрение, състоянието му отново се влоши и в четвъртък срещу петък той изпадна в кома. Лекарите констатираха, че е заразен с ку-треска*. още по темата Андрей Баташов в тежко състояние в болница 55 | 113695 Състоянието на Андрей Баташов се подобрява 4 | 25482 В събота проф. Тонев съобщи, че надеждата за живота на Баташов все повече намалява, поради липсата на донор за черния му дроб, но успокои, че присаждане все още е възможно, макар и с рискове. Доц. Петров обаче днес поясни, че трансплантацията не е била удачна, заради откритите в кръвта на актьора антитела срещу ку-треска.

По думите на доц. Петров Баташов е реагирал добре на процедурите, на които е бил подложен. Ку-бактерията е допринесла в малка степен за протичането на болестните процеси. В последните моменти в съзнание актьорът е проявил сила на духа и е общувал с близките си.“Мисля, че беше наясно с това, което се случва с него и това, което му предстои“, посочи доц. Петров.

Андрей Баташов е роден на 10 септември 1965 г. във Волгоград в Русия. През 1989 г. завършва НАТФИЗ в класа на проф. Енчо Халачев. От 1996 г. бе преподавател в НАТФИЗ. От 2001 г. – доцент по актьорско майсторство и режисура. Играл е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“, а от 2004 г. е актьор и режисьор на свободна практика. Има над 40 роли в театъра и киното и многобройни участия в различни български и чужди кинопродукции.

Режисира постановките „Ритъм“, „360 градуса“, „SEXXX“ и „Разбираш ли ме правилно“. Сред публиката особено популярен беше моноспектакълът му „Секс, наркотици и рокендрол“, който е игран над 500 пъти на сцената на Театър 199 в София. В края на септември т.г. беше премиерата на четвъртия му моноспектакъл – „Влез в час!“ – след „Секс, наркотици и рокендрол“ (1993), „С глава в стената“ (1994) и „На живо“ (1997). Той беше обичан от публиката и смятан за секссимволът на българския театър. През 2008 г. се ожени тайно за приятелката си. Колеги на актьора обаче казват, че напоследък той е имал сериозни проблеми в личния и в професионалния си живот. Седмица преди да бъде приет в болница е поискал да бъде свалено поредното негово представление в Театър 199. Участва в предизборния екип на Милен Велчев, кандидат за кмет на София в частичните местни избори на 29 октомври и 5 ноември 2005 г. Баташов положи клетва като народен представител от парламентарната група на НДСВ на 17 октомври 2007 г. Той зае мястото на проф. Анелия Мингова, която беше избрана за член на Висшия съдебен съвет. В НС актьорът участва в работата на Комисията по гражданското общество и медии, на Комисията по околната среда и водите, на Комисията по културата.

Беше рицар на Ордена на тамплиерите. За себе си той казваше, че най-големите препятствия пред него са в самия него.

Инфо: vesti.bg

 

mediacafe.bg

За автора