Реформите в културата съсипват Пловдив. Петиция

Реформата в културните институции, така както е замислена, съсипва туризма в Пловдив, традициите и интелектуалното развитие на младото поколение, каза за в. Класа“ бизнесменът Любозар Фратев, председател на Бизнес експертния съвет в Града под тепетата, общински съветник и зам.-шеф на дружеството на българските и турските бизнесмени. Реакцията дойде, след като станаха ясни намеренията за реформа на сценичните изкуства, които министърът на културата Вежди Рашидов ще внесе днес за разглеждане в Министерския съвет.

Пловдивските бизнесмени изпратиха вчера и официална декларация до министъра на културата и Министерския съвет, в която категорично настояват да не се посяга на Пловдивската опера. Целият състав на театъра излезе на площада и организира подписка в защита на музикалното средище. Лично кметът Славчо Атанасов застана зад искането Оперно-филхармоничното дружество да бъде запазено.


Пловдив е културната столица на България!

Миглена Илиев:

„Работила съм в операта 21 години, а баща ми 37години. Израстнала съм там и не мога да не взема присърце това, което се случва. Това е един от най старите Оперни театри, притежава 7000 костюма за 42 постановки, като най старите са на „Борис Годунов“, а самия костюм е 16 кгилограма, целия избродиран с перли.
Преди около 10 години Министерството обедини Оперния театър с Филхармонията и станахме ОФД. Да си оперен музикант и филхармоник са две различни неща. Преди 3 години пък започна рекунструкцията на Синдикалния дом и ОФД излезе на улицата и остана без сцена, база и дом. Сега с големи усилия Калудов се опитва да раздвижи града, да помогне на театъра да оцелее буквално преди отново да се върне в Синдикалния или да му се помогне да се направи зала. От 5 години ОФД – Русе, Стара Загора, Бургас, Варна, Пловдив, само ние нямаме сграда и министерството е решило да закрие операт и да остави само оркестър и хо. БЕЗУМИЕ??? Като качество на продукцията Пловдив е с класи над другите, но Стара загора милее за операта. В Бургас кмета дава мило и драго за театъра си. В Русе има традиции, а и директор им е пловдивчанин, невероятно кадърен. И сега ние сме изкупителната жертва на реформата. Молове  се вдигат и чалгаджииници – колкото поискаш, а не се замисляме, че културата ни е лицето пред  с вета.
С тази опера съм обиколила 34 щата в Америка и цяла Европа. И съм била горда, че съм БЪЛГАРКА .
Сега не съм!“


Историята

Пловдивската опера е създадена през ноември 1953г., когато се състои първия спектакъл на операта „Продадена невеста“ от Б. Сметана. Специално място в активната дейност на трупата заемат представленията на открито. Началото датира от 1965г. с незабравими спектакли на красивия пловдивски хълм Бунарджика. Приблизително 20 години по-късно, с разкопките на Античния театър в Пловдив, на операта е предоставена уникална сцена със завладяващ чар, където ежегодно се провежда Фестивал на оперното изкуство. Творческите постижения на трупата на Пловдивската опера са получили международно признание на някои от най-престижните сцени: „Дойче опер“ и залата на Берлинската филхармония в Берлин, Кралската опера и зала „Тиволи“ в Копенхаген, „Малий театър“ в Санкт Петербург, Двореца на изящните изкуства в Брюксел, Аудиториумите в Мадрид, Барселона и Палма де Майорка. Пловдивската опера е гостувала в Германия, Дания, Русия, Франция, Швеция, Норвегия, Малта, Белгия, Испания, Италия, Холандия, Португалия, Южна Корея, Гърция, САЩ. През 1999г. Пловдивската опера и Пловдивска филхармония са обединени в Оперно-филхармонично дружество – Пловдив. И двата професионални института са с над половинвековна история. Сега ОФД – Пловдив е наследник на хубавите им традиции и е сред водещите състави в България, способен да реализира и най-предизвикателните артистични задачи. Изнася многобройни представления – в оперния, симфоничния, музикално-комедийния и балетния жанр, представени в страната и чужбина. Европейският престиж на състава се подхранва от успешните концертни турнета и гастроли в Европа и САЩ, внушителния брои записи, участията в реномирани музикални фестивали у нас и чужбина.

mediacafe.bg

За автора