Сестрата на Марин Йончев спчели международно отличие в Милано

Целият свят отново полудя. На прицел днес е една прекрасна българка. Тази сутрин, във всички европейски таблоиди, водещо е заглавието  за българския сопран Соня Йончев. Младата оперна прима се пребори с 1016 състезатели и сама превзе миланската скала. Пловдивчанката грабна най-престижното отличие на оперната сцена на конкурса „Опералия“ директно от театър „La Scala“.  Във финалните 16 претенденти място заеха две българки. Емилия Иванова и сестрата на Марин Йончев Соня Йончева.

В Милано, вчера , 28-годишният български сопран Соня Йончева заедно с 23-годишния румънски тенор Стефан Поп взеха най-големите награди в престижния конкурс „Operalia“ основан и провеждан от испански тенор Пласидо Доминго. Наградата служи като ракетна площадка в операната кариера не само за победителите от първите награди, но и за 40 състезатели, които участваха в най-известния конкурс за оперната сцена, който тази година се проведе в фамозната миланска опера La Scala.

„Аз не вярвам на късмета. Това е най-голямата мечта на всеки оперен певец днес.“ каза пловдивчанката Йончева, завършила консерватория в Женева. Пяла е на живо в Линкълн в центъра в Ню Йорк, Barbican Хол в Лондон и Alte Oper във Франкфурт. Състезанието, което стартира през 1993 г. даде тласък на обещаващи млади таланти. Всички певци между 18-30 години може да се състезават, като всяка година сменя локацията си. Така е прието в Италия.

Стеафн Поп направи своя международен дебют в къщата в Рим в ролята на Алфредо в „Ла Травиата.“ Той каза, че винаги е искал да пее в Ла Скала, и спечелване е извън смелите му мечти.

„Това е прекрасен опит“ каза Поп. „За да пея в Ла Скала“ винаги е било моя цел „.

Йончева и Поп вземат и парична награда от $ 30 000.

COLLEEN BARRY
Associated Press Writer

www.mediacafe.bg

За автора