Стефан Вълдобрев – гост на София Филм Фест в Пловдив днес


Днешният ден е наситен с изкусителни кинопредложения от шестото издание на София Филм Фест в Пловдив. Прожекциите започват още по обед – от 13.00 часа с „Бютифул”, продължават в 16.15 часа с очакваната с любопитство международна премиера на т.нар. в програмата „Филм изненада”. Заглавието на лентата, сюжета и подробности около снимките ще бъдат разкрити лично от режисьора му и директора на фестивала Стефан Китанов. Единственото, което до момента е съобщено за филма е че България е първото място в света където ще бъде видяна лентата и че е израелска продукция.


От 18.30 часа
пловдивчани ще могат да се насладят на филма „За хората и боговете” – носител на голямата награда на журито от Кан ’10. Действието се развива в манастир, разположен високо в планините на Северна Африка, през 90-те години на 20-и век. „За хората и боговете” черпи вдъхновение от трагедията в Тибирин и разказва за последните месеци от живота на малката християнска общност в земя, населена с мюсюлмани. Създателите на филма повече се стремят да пресъздадат атмосферата на събитията, отколкото историческата реалност. Дилемата на монасите е да си заминат или да останат. Всеки един от тях ще вземе своето решение, като прецени човешките, политическите и религиозните залози по съвест и по душа.


20.45 е часа
на прожекцията на „Манчестър Юнайтед от Свищов” – документалният филм на Стефан Вълдобрев, който ще бъде и специален гост на фестивала, за да представи лично творбата си. Разказвайки за странната човешка мечта да бъдеш кръстен на любимия си отбор, режисьорът ни пренася в света на един строителен работник и колоритните му приятели и създава вълнуващ портрет на днешна България с нейните хора, толкова разочаровани от действителността у нас, че духом живеят или на друго място, или в друго време. Веднага след прожекцията на филма, фестивалният дух ще се пренесе в клуб „Алкохол” където Стефан Вълдобрев ще пее заедно е група „Кофеин”. Там ще бъдат връчени и наградите на Jameson за най-оригинална фотосесия на звездната стена в кино „Лъки синема”.mediacafe.bg

За автора