Вижте кои са най-дoбрите филми на София Филм Фест 2012

 

Фаворитът „Парад“ е вторият сръбски филм, който печели първо място от началото на фестивала в града на тепетата.

 

 

Зрителите на София Филм Фест в Пловдив дадоха най-висока оценка на филма „Парад“. Сръбската комедия завладя публиката със своите комични моменти, а режисьорът Сърджан Драгоевич, продуцентът Биляна Първанович и актьорът Милош Самойлов се появиха лично в Лъки Синема, за да разкажат интересни истории.

„Парад“ не е прецедент за първото място сред сръбските филми на феста. През 2007 г. Най-любим филм на публиката в Пловдив става „Когато порасна ще стана кенгуру“ на режисьора Радивойе Андрич. Интересен фаст е, че и тук Биляна Първанович е продуцент.

 

На второ място пловдивчани наредиха българската комедия „Миграцията на паламуда“ на режисьор Людмил Тодоров. Последният филм на покойния Велко Кънев накара зрителите да се смеят от сърце в кинозалата, а гости от екипа на филма присъстваха и на двете му прожекции.

 

На трето място е дебютът „Хепи, Хепи“ на норвежката режисьорка Ане Севитски, който обаче вече е носител на множество награди.

 

По традиция всяка година един от гласувалите зрители печели награда. Тази година щастливката е Маргарита Етимова, която е гласувала за българския дебют на операторът Кристина Николова, „Вяра, любов и уиски“. Тя получава бутилка уиски и 2 пропуска за кинофорума в Пловдив през 2013.

 

Седмото издание на София Филм Фест в Пловдив премина успешно, споделят организаторите. Сред специалните гости присъстваха наистина големи имена, като носителя на Оскар Хю Хъдсън, сръбския режисьор, ветеран на комедиите – Сърджан Драгоевич, българският режисьор Людмил Тодоров, актьорът и композитор Стефан Вълдобрев и други.
Над 2 хиляди зрители посетиха 21 филма, специална избрани от фестивалните програми на Голямата петорка – Кан, Сънданс, Венеция, Берлин и Торонто.

 

mediacafe.bg

За автора