Знаете ли, че днес е Световният ден на книгата (факти)

knigata
Днес, на 23 април отбелязваме Световният ден на книгата и авторското право. Решението е взето от ЮНЕСКО през 1995 година, а главната цел е удоволствието от четенето и потъването в магическия свят на книгите да се възпита у младите хора. Датата не е случайна, има голямо значение за световната литература.

На този ден през 1616 година са починали двама много значими представители на Европейският Ренесанс – Мигел де Сервантес, считан за най – великият испански автор и Уилям Шекспир – особено значим автор за англоезичната литература и драматургия. На тази дата е починал и Инка Гарсиласо де ла Вега – перуански историк и писател.

На този ден в Каталуния има празник в чест на Сервантес и Шекспир – традицията повелява да се подаряват книга и роза, като знак на любовен трепет.   Днес в навсякъде в страната книжарници и културни институти отбелязват празника.

Ето някои събития, които може да посетите в Пловдив:
В Народна библиотека ‘’Иван Вазов’’ – Пловдив ще се открие изложба, посветена на поетесата Петя Дубарова. ‘

’Маратон на четенето’’
продължава през целия месец април, по повод днешния празник. До 27 април може да се насладите на изложба на детски рисунки по повод Деня на Земята.
В книжарница ‘’Хермес’’ можете да закупите книги с 20 % отстъпка, а от 18:00 часа да присъствате на премиерата на ‘’Тайният живот на великите американски писатели’’ от Йордан Костурков.   В книжарница ‘’Хеликон – Пловдив, Център’’ Книжарят Иван Лафчиев ще чете сонети от Шекспир в оригинал, а в ‘’Хеликон – Пловдив’’ читателите могат да се включат в написването на най-голямата книга.
Както виждате, всички са се постарали да организират интересни събития, които си струва да бъдат посетени, но няма да сгрешите ако решите да се отдадете на заслужена почивка с някоя интересна нова или любима прочетена книга. Не забравяйте да отделяте време на това прекрасно занимание четенето, защото понякога единственото, от което се нуждаем е да потънем в магическия и вълнуващ свят на книгите.

mediacafe.bg
– Елена Родимова

За автора