Форумът FRUIT LOGISTICA представи новостите в индустрията

Fruit Logistica се завръща и постави Берлин във фокуса на световната индустрия за пресни плодове и зеленчуци. След едногодишно отсъствие заради пандемията, водещото търговско изложение отвори врати от днес до 7 април за повече от 2000 изложители от 87 държави. Нетърпението им да покажат развитието на сектора и предизвикателствата в търговията с пресни продукти, заради климата и логистичния натиск над веригите за доставки от войната в Украйна, внесе допълнителен смисъл в мотото на изложбата тази година – „Отново се срещаме на място“.

За производителите на пресни плодове и зеленчуци срещата с търговци и професионални посетители на FRUIT LOGISTICA е не просто възможност за сключване на сделки. Тя отразява цялата верига с добавена стойност от производителя до мястото на продажба, превръщайки се в ефективна платформа за бизнес, иновации и информация. През 2022-ра регистрираните посетители са от над 115 страни, което поставя силен интернационален знак на изложението, протегнало ръка към търговци и дистрибутори от няколко континента.

България участва на FRUIT LOGISTICA чрез Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), с подкрепата на Министерството на замеделието и фонд “Земеделие”

“Във времена на натрупващи се кризи, секторът на оранжерийните производители има още по-голяма нужда от нови пазари и цялостна подкрепа на бранша. Затова и участието ни на FRUIT LOGISTICA в Берлин е толкова важно, не само защото предоставя бизнес възможности, но е и важна платформа за знания”

Каза председателят на Асоциацията Йордан Кръстанов.

По думите му устойчивостта, особено по отношение на отглеждането, опаковането и транспортирането на продукти, както и въздействието на климатичната криза върху производителите и навлизането на дигитализацията в селското стопанство, са само част от сложните предизвикателства, пред които е изправена международната търговия с плодове и зеленчуци.

Войната в Украйна също има последици за световната търговия с пресни продукти – потоците от стоки се пренасочват и това поставя веригите за доставки под допълнителен натиск, споделя Йордан Кръстанов.

„Това също ще бъде дискутирано по време на форума, както и в различни серии от събития ще наваксваме знанията от последните две години, за да модернизираме бизнес практиките си и да приложим най-добрите модели в новите условия. България и родните производители ще се включат активно в работната програма на форума и ще бъдат част от решенията на глобално ниво“

Подчерта още той.

В рамките на събитието се очаква да се проведат повече от 6000 бизнес срещи с търговци, дистрибутори и браншови организации от различни страни.

Вашият коментар