НМФ организира доброволчески лагер в село Бисер


По проект на Сдружение на младите психолози в България “4-ти Aприл” (СМПБ)
nmf_dobrovolci
След опостушителните наводнения през месец март тази година делегация на Национален младежки форум (НМФ) и Сдружение на младите психолози в България “4-ти Aприл” (СМПБ) осъществи посещение в град Харманли по покана на Община Харманли и местни младежки организации. След проведени срещи с местната общност в засегнатите от наводненията в началото на 2012 година населени места представители на НМФ научиха, че материалната подкрепа никога не е достатъчна, след ситуация на бедствие.

Хората в засегнатите райони имат нужда от подадена ръка, усмивка и приветлива градска среда. Вярвайки, че доброволчеството е начин за оползотворяване на свободното време, чрез което, правейки нещо полезно за обществото, се придобиват нови знания и умения, обменя се опит и се трупат контакти с много нови хора, Национален младежки форум пое инициатива за подкрепа на хората в Община Харманли с реализацията на младежки доброволчески лагер.
Студенти по психология, млади активисти в младежки организации и местни младежи ще имат възможността да участват в една изключително полезна за тях инициатива за повишаване на умения като планиране, управление на риска, финансово планиране и реализация, както и придобиване на по-голяма увереност и самочувствие.
selobiser_navodneniq
Целта на лагера е, чрез работата на млади хора доброволци, да се подобри психологическото състояние на населението от пострадалите след бедствието райони и да се облагородят площи от трите населени места – с. Бисер, с. Лешниково и гр. Харманли. По този начин местните жители от с.Бисер и с. Лешниково ще бъдат насърчени да се справят с възникналите проблеми и стреса в общността след бедствията.
Основните дейности по проекта са обучение на доброволци за подкрепа на хора, преживели травмени събития и доброволчески лагер, научи mediacafe.bg Ще бъдат обучени 15 студенти и младежи доброволци от специалност психология. Обучението ще се води от специалист по прилагането на метода на психодинамичния тренинг и ще включва различни модули като общуване и работа в екип, основи на консултирането, специфика при травмени преживявания и други.
nmf_bulgaria
В рамките на една седмица (10-16 Септември 2012г.) 58 младежи доброволци от цялата страна ще боядисват, почистват и облагородяват обекти от трите населени места, а екип от 15 доброволци преминали обучението ще идентифицират нуждите на местното население от психологическа подкрепа, ще провеждат консултации на терен и ще сформират групи за споделяне на собствен опит и подкрепа. Също ще се проведе и фокус-група с местни лидери за обсъждане на проблемите, нуждите и предвиждане на предстоящи рискове за местното население в сelo Бисер, като най-засегнато от бедствието.
И всичко това благодарение на доброволният труд на тези млади хора, които ще лагеруват на стадиона в селото.

Включете се и вие!
За повече информация и формуляра за участие може да изтеглите от тук!

mediacafe.bg

За автора