Ето ги и роботите от инженерната седмица в ТУ Пловдив

 

Утринните слънчеви лъчи и не чак толкова топлото време, определяха атмосферата извън аулата в партера на ТУ-София, филиал Пловдив, докато амфитетралната зала отново бе огласена от гласовете на чаровния бивш председател Женя Желева от Студентския съвет към Университета и Георги Мерджанов – един от инициаторите на тазгодишната инженерна седмица, както и наш незаменим колега в Медиакафе и МИКЦ – Пловдив Област.

Третият ден от инженерната седмица в ТУ предизвика особени трепети у нашия иначе картонен робот П.Е.Ш.О. v.2. Днешните занимания, които организаторите на събитието бяха предвидили, включваха изработката на импровизирани роботи с подръчни материали. Студентите – роботохолици запретнаха ръкави и се втурнаха с небивала настървеност върху гайките, болтовете, жичките и останалите джаджи, необходими им за направата на робота.
Работните екипи се разположиха на площадката пред Аулата, фронтално срещу централния вход на университета, точно до кафенето. Междувременно, обратно в Аулата, се провеждаха крайно интересните редовни лекции по Физика. Всичко това свидетелстваше за добрата логистика на събитието.
Интерес представляваха реакциите на някои от преминаващите през работните зони студенти, които не изявиха желание да се включат в мероприятието в техния университет. Голяма част от тях гледаха с учудване, а опитите им да скрият интереса и любопитството си не бяха особено сполучливи. Разбира се, за тях е все още твърде рано да осъзнаят какво са изпуснали, оставяйки безучастни и апатични.
Последните два епитета някак си все по-често намират място в опитите да се опише състоянието на студентите в България. Възможностите на подобен род събития далеч не са неограничение, дори напротив. Но онова, което може да очарова в тях е условията, които те създават за стимулиране на въображението и инициативността у присъстващите. Уникалното при ‘’Робокоп’’ е това, че то бе организирано изцяло от млади хора за млади хора. В него бликаха свежи идеи от студентски съвет, както и от МИКЦ Пловдив, естествено и Mediacafe.bg.
Наближавайки 14-тия час от деня и изоставяйки, незавършени подетите по-горе разсъждения, със затаен дъх, хроникьорите на събитието, очакваме началото на състезанието между изработените роботи. Хора от екипите се разкарваха с дистанционни устройства за управление в ръка и живо обсъждаха последните детайли в изработката. Състезанието започна. Отделните отбори бяха определили един представител, който да направлява движението на робота. Той трябваше да премине през няколко препятствия, предварително определени от организаторите.
Минута мълчание! Няколко тихо размени коментара, последвани от бурни аплодисменти и одобрителни възгласи. Така премина представянето на отборите. Изработените роботи трябваше да преминат за максимално бързо време различни препятствия. Броят на направените грешки при преодоляване на препятствията също имаха тежест при определяне на победителите. Наравно с това, всички отбори получиха максимален брой точки за естетика на изработката. В крайна сметка победители бяха инженерите от Отбор 1. Техният робот премина за най-кратко време през препятствията и допусна най-малко грешки.
Утре ‘’Робокоп’’ продължава своето шествие из ТУ – София, филиал Пловдив. От настоящи и бъдещи лидери за настоящи и бъдещи лидери от студентската организация AIESEC ще представят казуса ‘’Лидерството тук и сега’’. Денят ще продължи с изключително полезното обучение, което Job Tiger ще проведе специално за всички присъстващи в аулата на ТУ – ‘’Как да си намерим работа на национални дни на кариерата.’’
На 29.03 бъдещи лидери и търсещи работа работохолици ще може да откриете отговори на голяма част от въпросите си. Така че заповядайте в 10:30 в ТУ – София, филиал Пловдив, където екипът на Mediacafe.bg отново ще предава за Вас най-интересното от инженерната седмица ‘’Робокоп’’.

mediacafe.bg

За автора