Есенни листа за наградените с „Орфеев венец“ и „Златна четка“

„Пловдив чете“ е едно от събитията, които носят духа на Пловдив. Които пазят културата на града жива. Макар и есенно откриването на тазгодишното 18-то издание на фестивала по традиция се проведе на Античния театър на 29 септември.

Организаторът на фестивала Божана Апостолова се обърна към публиката „с единствено желание, с единствена надежда – светът да стане духовен, красив и можещ“ и с огромна благодарност за срещата и тази година.

Престижната награда „Орфеев венец“ получи Виктор Самуилов за приноса си в българската литература – човекът с „дарба да превръща човешкото в човечно“. С огромна благодарност той изрази и своите вълнения: „Отговорност е да стоиш до такива носители на „Орфеев венец“ като Константин Павлов, Борис Христов, Иван Теофилов, Иван Ланджев…“ Представянето на поетичната му книга „Аорист“ е на 30 септември в Балабановата къща в 17ч. Можем само да се запитаме:

Е добре де

Какво е успехът

сладостно

притваряне на очите

на крачка

от бездната.

из „Аорист“, Виктор Самуилов               

Той се обърна към публиката с едно от неговите стихотворения за деца, които карат и възрастните да се замислят.

Носител на „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга получи Люба Халева, чиято четка наистина позлатява кориците на много от най-продаваните и красиви издания през последните години. Наградата връчи кметът на Пловдив, който приветства публиката към четенето. Наградените получиха цветя от издателска къща „Жанет45“ и министъра на културата Боил Банов, а в букетите им се криеха и есенни листа за първото есенно издание на фестивала.

Вечерта продължи с прекрасните изпълнения на фолклорен ансамбъл „Дилянка“ и хор „Детска китка“, а за финал и дългоочаквания концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, на които публиката се наслади.

На границата между септември и октомври ни очакват още много срещи с писатели, четения, дискусии, премиери на книги, концерти и изложби в рамките на фестивала „Пловдив чете 2020г“.

Вашият коментар