Еднопосочните улици в Пловдив вече се превръщат в проблем

Във времената, в които шофьорските книжки се получаваха без връзки и пари на ръка, участниците в движението разполагаха с повече базови знания, които предотвратяваха поне елементарни пътни произшествия. Достатъчният брой часове по кормуване, както и научаване значението на поне 10 пътни знака гарантираха, че можеш да караш в града без да си опасен за останалите шофьори на пътя.

Въвеждането на еднопосочно движение в няколко квартала на Пловдив през последните години имаше за цел да предотврати задръствания, катастрофи и излишни нерви, поради паркирали от двете страни на дадена улица автомобили. Решение, на което определено симпатизирам, въпреки яснотата, че то не променя общата картина на вече презадръстения от хиляди автомобили град.

С реализирането му обаче се отвори сериозен проблем. Той касае елементарното правило за нерегулирано кръстовище, в което, както част от нас знаят, с предимство е дясностоящият. Да, но се оказа, че действително само някои го знаят, тъй като всекидневно се наблюдават преминаващи с пълна газ през такива кръстовища автомобили, които не са с предимство. Натискането на клаксон и учудените физиономии на въпросните нарушители са ясно доказателство, че те нямат никаква идея какъв е проблемът. А това е опасно, като изключим, че е нелепо.

Ако си станал шофьор, дали са ти книжка и си тръгнал по градските улици, но не знаеш основно правило за движение по пътищата, явно имаш проблем. Въпросът е, че проблемът касае всички нас, защото увеличаващата се опасност от инциденти на нерегулирани кръстовища е ясно доказателство, че някъде по веригата курсист – инструктор – листовки – кормуване – изпит – комисия – книжка, нещо не работи.

И тъй като е видно, че при тези шофьори базовите знания липсват, а те все пак се движат по пътищата, може би е редно от институциите, отговарящи за поставянето на пътни знаци, да положат още усилия и да монтират допълнителни такива. Вероятно, ако на подобни места има разположени знаци за път с предимство или стоп, това би намалило възможността от катастрофи.

Разбира се, не е гаранция, тъй като е много вероятно нарушителите да не познават и самите пътни знаци, но поне ще имаме допълнителна застраховка да не се стига до нелепи, но опасни инциденти.

Тези, които не са наясно с въпросното правило, могат да изгледат видео урока в ученическата платформа ucha.se , за да сядат зад волана сравнително подготвени.

За автора

Вашият коментар