Футболна България иска промяна!

Трудно е нормален човек да осмисли поведението на ръководителите на Българския футболен съюз. Поговорката „Ти го плюеш, той си мисли, че дъжд го вали“ е най-близка до разбирането на велможите в „Бояна“ за случващото се сред футболната общественост в страната. Да сравняваме манталитета, екипа, подхода, приоритетите и знанието на настоящите управници (това е под въпрос) с бъдещите такива е безсмислено. Да анализираме дългите години на управление на Боби Михайлов енд ко също е загуба на време, тъй като всички хора, интересуващи се от футбол, виждат с очите си резултатите от тяхната работа.

Но си струва да погледнем настоящата ситуация под един малко по-различен ъгъл. Приемаме, че футболните клубове имат своите собствени интереси и представляващите ги заемат една или друга страна в спора, именно с оглед на тях. Не така стоят нещата с привържениците. А точно те са истинското мерило дали едно управление е успешно или не. До момента не съм чул да има фенове на който и да било клуб, които да не са против управлението на Михайлов и компания. Дори да има такива с резерви към Бербатов и неговия екип, то обединяващото цялата футболна общественост е откровената антипатия и отвращение към първите.

Палатковият лагер, започнат от привърженици на ЦСКА, би могъл да се тълкува като атака на „червените“ срещу „синьото“ БФС, ако беше единствената и самостоятелна проява на протест. Но това далеч не е така. Днес в Пловдив феновете на „Ботев“ и „Локомотив“ излизат пред клубните си стадиони на протест. Из цялата страна се разпъват транспаранти против Борислав Михайлов и ръководството на БФС, а социалните мрежи буквално врят от негативни коментари и призиви за оставки.

Футболът бил игра за феновете, твърди клишето. Клише или не, това си е самата истина. И ако някой от дългогодишните ръководители на футболния съюз наистина се интересува от мнението на хората, то незабавно трябва да подаде оставка. Разбира се, ако не е гьонсурат. За момента такива изгледи няма. Прекаралият дълга „отпуска“ Михайлов отвори профил във Фейсбук, за да демонстрира промяна, модерност и чуваемост към футболната общественост. Нямам представа какво вижда и чува, както и дали изобщо мнението на хората го интересува. Много отдавна „този незабравим Боби Михайлов“ няма уважението, с което се ползваше в годините след паметната 1994 година. Това важи и за всичките му бивши съотборници в националния отбор, имащи участие в управлението на организирания футбол в страната.

Точно на обратния полюс са „трите коня“. Колкото и да повтарят като развален грамофон членовете в изпълкома, че Бербатов се е отказал от България, толкова по-ясно става и защо го е направил. Това, което старите муцуни не могат да разберат е, че тяхното време свърши. И няма никакво значение дали ще се съпротивляват и колко време ще продължи агонията. Бербатов, Стилиян и Мартин са сред обикновените хора. Те не се крият по канцеларии и офиси и нямат проблеми да застанат очи в с привържениците на футбола в цялата страна. И това е най-голямото признание за общественото мнение и подкрепата към тях.

Някой може ли да си представи Боби Михайлов енд ко да отидат на подобни срещи? Да, няма начин. И те много добре осъзнават, че няма смисъл и да опитват, защото ще срещнат народната любов с всички съпътстващи я екстри. Изхвърлянето на клубовете, несъгласни с дългогодишната посредственост, показва единствено, че в БФС вече нямат на разположение никакъв друг ход. Те знаят, че никой не ги харесва, никой не ги одобрява, никой не иска футболът да се управлява повече от тях. Дали ще се откажат? Не, разбира се! Дали в крайна сметка промяна ще има? Със сигурност!

Дори по някакъв начин чисто юридически втръсналите на всички управници да останат по креслата си в БФС, те вече нямат легитимност пред обществото. Бъдещето е на Трите коня и е време те да получат възможността да издърпат каруцата от калта, за да се опитат да я превърнат в каляска. Само тогава обичащите футбола може да се надяваме и националният ни отбор да отлепи от дъното, за да не виждаме повече неистова радост при гол в контрола.

Коментари (1)

  1. Бербатов,кой е той????Никога не съм го виждала да играе за България!Не мислите ли ,че е малко нахален..?

    Отговор

Вашият коментар