Избраха Пловдив за най-чист град в света (СНИМКИ)

Разбира се, че заглавието е първоаприлска шега, но снимките, които ще видите в този материал, за съжаление не са.  

Пловдив рано сутрин е изключително красив – тих, замечтан и унесен. Да се разхождаш из неговите съкровищници, докато все още голямата глъчка не е превзела сърцето му, е едно от най-приятните неща, които човек може да си подари.

А приятността започва постепенно да изчезва, когато сетивата се сблъскат с реалността. Купища боклуци, при това на знакови градски места, няма как да не накарат всеки нормален човек леко да се изнерви.

Чудя се дали има смисъл да посочвам с упрек конкретна институция или хората, които творят тези „арт инсталации“. От една страна рано сутрин, особено в почивните дни, служителите на „Чистота“ вероятно са в намален състав или пък просто не могат да смогнат да огреят навсякъде за кратък отрязък от време.

От друга страна тези, които творят тази красота, сигурно са нямали избор, ако съдим по препълнените кошчета за боклук. Не ги оправдавам, но и това е логично обяснение.

Нямам представа дали ресурсите на общинското предприятие са ограничени, нито дали поставянето на допълнителни кошове за боклук биха решили проблема, но това не променя факта, че е грозно. Много грозно!

Докато вървях из Симеоновата градина и Стария град се чудих какво ли си мислят туристите, излезли рано сутрин на разходка, за да се насладят на събуждащия се Пловдив. После се успокоих, че в момента на практика туристи почти няма, но и това някой ден, дано е скоро, ще се промени.

На фона на това, че редица смислени организации непрестанно организират инициативи за почистване на градските пространства, което практически е в помощ и на Общината, е видно, че нещо куца.

Конкретният пример е достатъчно показателен, а и е онагледен със снимки. Вървейки по „Съборна“ и преминавайки през площадката над Тунела, където се намира зеленият надпис „Пловдив“, освен купищата боклуци има и друго, което буди недоумение.

На стълбището, което води към тротоара под тунела и на практика е една от опциите за преминаване от Капана и Стария град в посока Главната,  отново има купчини боклуци, всичко е нашарено със спрейове, а и кой каквото е имал да свърши след някоя друга бира, си го е свършил с лекота.

И тук не би имало изненада, особено при липсата на тоалетни в района, ако на самото стълбище, както и пред него не бяха монтирани камери. Гледа ли ги някой тези камери, реагира ли при вандалщини? Може и да не са сложени само за „цвят“ и да има някакъв ефект от тях, но крайният резултат е този, който се вижда на снимките.

А Пловдив сутрин наистина е много красив. Ще бъде хубаво, ако няма какво да го загрозява.

Коментари (2)

  1. Крайно недостатъчни са кошовете за боклук. На необходимите места изобщо няма!!!

    Отговор
    • Нито кошовете, нито институциите са виновни а НИЕ! Докато не започнат да глобяват по 300 лв. за хвърлен боклук на земята + обществено полезен труд(оборка за 1 ден) няма да се превъзпитат малоумните олигофрени, които си хвърлят боклуците на земата. И не на послесно място е общественото порицание.

      Отговор

Вашият коментар