Как да подготвим камиона за превоз: Основни стъпки преди всяко пътуване

Отличното състояние на камиона определя оптималното време за транспорт, благоприятствано от липсата на неприятни събития, които могат да възникват на пътя. Правилното функциониране на товарното превозно е свързано с проверката на целия комплект, преди всяко ново пътуване. Независимо от сезона, проверката на камиона (трактор, ремарке и полуремарке) включва поредица от стъпки, които ще обсъдим по-долу. Този тип анализ се препоръчва особено за начинаещите шофьори, но и за тези, които се подготвят за товарен превоз в Европа. Ето най-важните аспекти за проверка:

Подготовка на камиона: Налягане на гумите и тяхното състояние

Гумите заслужават специално внимание, когато се подготвяте за ново пътуване. Независимо от сезона, проверката на налягането в гумите е стъпка, която е препоръчително да завършите блестящо всеки път, особено в случай на тежкотоварен транспорт. Проверете налягането както за гумите на камиона, така и за гумите на ремаркето (особено ако и тази част от комплекта носи тежки товари). След като се провери налягането в гумите, се извършва рутинна проверка на колелата, за да се установят евентуални износвания, порязвания или други несъвместимости с времето навън.

Подготовката на камиона: Ниво на зареждане на батерията

Акумулаторът на двигателя е част от категорията на консумативите на автомобила, без предварително подаден сигнал. За да се избегнат неудобствата на пътя, причинени от този технически проблем, се препоръчва да се провери батерията, което е лесно да се направи, с помощта на цифров мултиметър. Проверката на камиона се осъществява когато той е включен, за да се провери дали алтернаторът се зарежда.

Подготовката на камиона: Спирачна система

Отличното състояние на спирачките определя както безопасността на хората в превозното средство, така и на останалите участници в движението. При рутинна проверка, преди нов транспорт на стоки, ще се провери: ефективността на спирачните накладки, спирачните челюсти, но също така и спирачната система на трактора и на ремаркето (особено в условията на тежкотоварен транспорт).

Подготовката на камиона: Състоянието на цялата осветителна система

Шофирането през нощта е често срещана практика сред шофьорите на камиони, поради което осветителната система като цяло трябва да работи при оптимални параметри. Преди да тръгнете по пътя, проверете: късите светлини, дългите светлини, задните светлини (както тези на трактора, така и тези на ремаркето, нагоре и надолу) и светлините за заден ход. В пространството на кабината ще се извърши кратка проверка на следните видове светлини: осветлението на таблото и интериорното осветление.

Подготовката на камиона: Заключения

Тези проверки трябва да се повтарят преди всяко ново пътуване, така че превозвачите да осигурят безопасен превоз на стоки от заминаване до пристигането в дестинацията. Тези, които се обръщат към превозвачи за такива превози, искат да се възползват от гаранцията за безпроблемен транспорт, особено в условията, при които те могат да бъдат уведомени дори преди пътуване.

Когато предложението за товарен транспорт представя сигурността на подробна проверка, сътрудничеството между превозвачите и спедиторите може да придобие повтарящ се характер. Дори в случай на прекратяване на такова партньорство, компаниите, които искат да транспортират стоки, могат бързо да намерят безопасни решения за своите проекти, предлагани от транспортната борса 123cargo.

Тази онлайн платформа предлага както на спедиторите, така и на превозвачите шанс да развият собствен бизнес чрез бърз достъп до: налични заявки и оферти за транспорт, полезна и актуална информация в областта на товарния транспорт, както и интуитивни инструменти за подробно планиране на всяко ново пътуване (карта, конвертор на валута, ограничения за движението, цена на дизела в Европа, и др.)

Коментари (1)

  1. Като теория звучи много хбаво. Дано се прави на практика. Чувал съм от хора, работещи в транспортния бранш, че в България камионите масово се претоварват и то не с няколкостотин кг или тон а НЕКОЛКОКРАТНО! Такива машини са потенциални убийци и разказват играта на пътната настилка.

    Отговор

Вашият коментар