Кой е виновен за провала на управлението на Пловдив?

Известна народна мъдрост е Не е луд този, който изяжда два зелника, а който му ги дава. Обичате ли зелник? Някои вероятно не са и яли. Имайте предвид, че зелникът е изцяло от растителни продукти, а някогашните хора стриктно са спазвали постите. Аз постя и поради тази причина се научих да правя зелник, доста добър. Особено след строгия пост, когато не се яде нищо сготвено с мазнина, зелникът ти се струва върховно ястие. Прави се обаче доста бавно, особено в миналото, когато е нямало готови точени кори. Някой опулил очи от постене като нищо ще лъхне два зелника, стига да има кой да му ги направи и предостави. Именно затова и въпросното кулинарно изделие се използва като метафора.

Вестта за препоръчаната от лидера слънце оставка на неговия скъп иначе приятел Здравко Димитров ме свари далеч от Пловдив, зает с много по приятни неща, отколкото да следя детайлно завързалият се казус. Заех се с него няколко дни по-късно. През това време се чуха различни мнения, излязоха анализи. Може би най-подробният е в медия, която при управлението на Иван Тотев години наред се занимаваше с черен пи ар срещу него и в крайна сметка е с важна заслуга кмет с два мандата да бъде отказан (отново от партийния лидер) да се кандидатира за трети. И повърхностен, и по-внимателен прочит указват водещото заключение, че основно е виновен предишният кмет, забавил дейности и проекти, останали в наследство за настоящия (нищо, че някои от тях въобще не са били планирани тогава). И като областен партиен лидер Иван Тотев саботирал дейността на т. нар. Зико, в Общинския съвет и районите. Единствената по-сериозна персонална грешка, която се изтъква, е че кметът се съгласил да се строят двата стадиона без да е осигурено финансиране. Отгоре на това ни връхлетяха първо пандемия, после война. Почти да повярваш.

Самият т. нар. Зико многократно се оправдава с предшественика си отдавна, потвърди го най-официално и на пресконференцията на 6 февруари.

Борисов не трябваше да налага управник, чието единствено качество е, че е негов приятел. Ако не бяха пандемията и войната, Зиковите неподготвеност и некомпетентност щяха да проличат далеч по-рано. Той се провали най-показно в единственото нещо, което се очакваше от него. Почти винаги е в отпуск или в болнични; при наличие на сериозен медиен комфорт успя да настрои срещу себе си целия град, включително феновете на отбора, който открито подкрепя.

Сагата с двата стадиона започна от Борисов, който показно предостави 37 милиона и убедително твърдеше, че са достатъчни за завършването им. Тази мантра се поде от местната власт, като от самото начало се е знаело, че парите няма да стигнат. Последващите действия по осигуряване на финансиране и лош строителен контрол преляха чашата на търпение, а точно стадионите и въобще спортната база бяха причина голяма част от хората да гласуват за Димитров.

Борисов в ГЕРБ е повече от папата за католиците. Той е свещен, непогрешим и неприкосновен. В 21 век!? Намеса на партиен лидер в работата на община не фигурира в Конституцията и законодателството. В ГЕРБ със сигурност има умни и кадърни хора. След като те са готови да бъдат безгласни пионки на лидера си, нека е за тяхна сметка, а не на Пловдив и пловдивчани , които не са опитни зайчета.

Борисов прави кризисен пи ар за наивници, като се опита да играе ролята на спасител, но нали преди четири години именно той лансира „лошия кмет“? Помним колко гласове спечели радетелят за кметски пост Зико през 2015 г. извън ГЕРБ. Мажоритарният вот за кмет се превръща в „Тука има, тука нема“ одобрение на Бойко Борисов.

От години изследвам местната власт в Пловдив. Общината е сложна система. В нея много дейности могат да вървят по силата на инерцията, движени от служителите на средно и ниско ниво, но това са дребни операции, които показват, че устройството е технически изрядно. Двигателят трябва да е кметът, а трансмисията неговият екип. Ако се направи сравнение с жив организъм, общината в настоящия вид е като някои насекоми, които могат да живеят известно време без глава.

Ясно е кой докара управлението на града до това срамно положение. Ясно е и че интимната мисъл на Борисов се свежда до редуциране на щетите за близките парламентарни избори и заздравяване на позициите до общинските. Пловдив наистина не заслужава кмет като Здравко Димитров, който му беше натрапен, но и не е редно да подава оставка под натиск на партиен лидер. Истинските работодатели на кмета са гражданите и само те могат да решават как да изкажат недоволството си от него.

Ако на Борисов наистина толкова му пука за Пловдив, нека се кандидатира за негов кмет на следващите местни избори. Толкова пъти е избиран за депутат от тук. Все още има достатъчно време да си смени адресната регистрация.

За автора

Вашият коментар