Кой ще краде сега?

Веднага след като отклещи кораба в Суецкия канал, Светът започна да се тюхка за нов калъч – следизборната ситуация в България. Накъде ли ще се върти Земята сега? Ще има ли стабилност или ще се наложи хората, които обикалят през 12 секунди телевизионните студиа да си потърсят нова работа? 

Едни хора гласуваха за едни партии, други хора – гласуваха за други партии, а секционни комисионери изпотиха средно по 48 килограма живо тегло, за да попълнят криво-ляво все още недопреброените съвсем протоколи. Но в общи линии ситуацията вече е ясна, a тънките следизборни сметки и дебелите проекто-коалиционни подмятания започнаха.

Разбира се, най-важен е въпросът:

Кой ще краде сега?

Този въпрос си задават анализатори, задават си кибици, чудят се и петокласниците, родени след края на Тройната коалиция, които доскоро не подозираха, че някой нов може да краде.

И международното положение си задава него питане, както биха казали без ирония хората от Североизточна България.

Ангела Меркел и Курц си разплитат чорапите, че може би ще трябва да се запознаят с някакви нови крадци и да научат имената на други източвачи на еврофондове. В Москва се тресат на кого да пускат рушветите, за да им даде милиарди за поредните безкрайни и неслучващи се енергийни проекти, а каналджиите на афганистанско маково семе и колумбийско картофено пюре се молят на всички божества хората в ключовите служби за сигурност да гарантират мирен преход на ситуацията.

Досещате се, че кокала няма да бъде пуснат така, както Кокала бе допуснат да снима предизборен клип в рейс 120. Обстановката може да е взривоопасна, ако се вземе краденето на сегашните крадящи. Или ще има екшън, или ще има плавен преход със задкулисен сговор, известен ни с простата дума “подмяна”.

Надеждите са краденето да понамалее, а някои от досегашните крадящи за назидание да получат някакво възмездие. Предизборните заявки за громене на мафията винаги се смекчават следизборно. Той и Фончо с джипа щеше да праща Станишев и Доган в затвора, Шиши щеше да го арестува и убива в килията, ама след като си намърдваше страхливия гъз в премиерския престол, рязко забравяше за това. Та и сега сигурно ще е нещо такова.

Принципно вакуум в краденето на обществени пари и злоупотребата с власт никой жив българин не помни да е имало. Хубаво е, защото непрестанно слушаме за недостиг на кадри в IT сектора, в производството, къде ли не. Но схемаджии и наши хора би трябвало да има, дори ако сегашните бъдат пратени за малко на резервната скамейка при бай Ставри.

Но нека не сме прекалено черногледи и да стиснем палци някой достатъчно луд да щипне малко власт и да не се сети да краде. Поне не веднага. Дано. Ако не да е трайно оправянето, поне да е сеир някакъв.

Разбира се, ако пък краденето съвсем спре, всички ще сме в шок, защото какво ще правим с тротоари, които не се разпадат след два месеца. Представяте ли си някой да почне бизнес, да му потръгне, да расте, да създава продукти и услуги, да почне да изнася и да не дойдат хора, пратени от някой на власт да получат 50% от бизнеса, за да не дойде НАП примерно. Или пък следващите народни представители и министри да не си поръчат автопарк за 4 милиарда лева, а да си вземат по една Дачия втора ръка. Добре, че сме свободните медии, за да можем поне да си го представяме това.

Е, все пак дано поживеем такива приятни изненади, ама хайде да сме реалисти и просто да се надяваме Сашо Роман да е жив и здрав, че след няколко години може да приритаме за нов месия.

И да видим кой, аджеба, ще краде сега?

За автора

Вашият коментар