Майната ви!

Важно е да отбележа на старта на този материал, че харесвам традиционния фестивал „Дефиле на младото вино“, който се провежда в Пловдив. Намирам го за забавен, атрактивен, романтичен и интересен. С удоволствие бих го посетил с приятели, но НЕ ТОЧНО СЕГА!

И след този кратък дружелюбен увод, който е искрен, е време да тегля една МАЙНА на всички ОЛИГОФРЕНИ, разрешили провеждането на същия!

Не, нямам грам упрек към организаторите и участниците в Дефилето на младото вино. Хората са си го планирали, работили са за осъществяването му и съвсем нормално е да са искали и да искат той да се проведе.

НО! Тук идва ролята на т.н. Областен кризисен щаб, заедно с всички държавни, общински и здравни служби, имащи ангажимента да обезопасяват здравето на пловдивчани в настоящата ситуация, в която всеки Божи ден умират хора от вируса, с който целият свят в момента се бори.

Ще бъда кратък, но ясен: Дами и господа, за нищо не ставате!

Не е нормално във време, в което човешки трагедии заливат цялата страна, в частност Пловдив, с невъзможност за приемане в болници, с липса на лекарства, със здравна система, която е на последни издихания, с лекари и медицински сестри, които са на предела на силите си, вие да позволите провеждането на подобно мероприятие!

ПРОСТО НЕ МОЖЕТЕ!

Не и ако сте нормални хора, поставящи на първо място грижата за здравето на вашите РАБОТОДАТЕЛИ – гражданите на Пловдив!

Не е нормално да се провежда шествие на Главната на Пловдив, в което участниците са лепнати един до друг, а танцьорите в съпътстващата програма са на „2 метра отстояние“, сиреч – хванати ръка за ръка. Разбира се, това е изключително мотивиращо за гражданите, особено за младите, да спазват обявените мерки и да не си казват „Тия си правят квото искат, а на нас ни правят проблеми къде да ходим и какво да правим“…. И, естествено, ще бъдат прави!

Вероятно щях да намеря за нормално провеждането на пивкия фестивал, ако до този момент не бяхте отложили/забранили провеждането на детското състезание по плуване, на Маратон Пловдив, на редица театрални, оперни и какви ли не още събития, които няма да се състоят именно защото вашите заповеди или самосъзнанието на отговорните фактори във въпросните институции са направили така, че човешкото здраве и адекватното отношение към претоварената здравна система да бъдат на първо място. Къде от лицемерие, къде поради липса на избор.

Ние наистина живеем в страната на абсурда. Това е повече от видно от факта, че в момент, в който всеки ден умират стотици хора, някой ни обяснява колко били красиви мантинелите по разни шосета. Но тъй като целта на материала не е да политизирам темата, а и ми е все тая за всички абревиатури, имащи политически амбиции, държа да отбележа, че кметът на Пловдив – Здравко Димитров, който беше унизен да козирува пред здравно заведение, докато е БОЛЕН и не бива да напуска стаята си, всъщност се лекува в частно такова.

Да, разбира се, че всеки един има право да се лекува там, където му е възможно или удобно, но главна политическа и обществена фигура, каквато без съмнение е кметът на втория по големина град, можеше спокойно да демонстрира предимствата на държавните или общински болници, доверявайки живота си на условията там, за да увери съгражданите си, че всичко в здравната система на града е наред.

За живущите в Пловдив е пределно ясно, че разстоянието от частната болница „Пълмед“ до държавната Инфекциозна клиника е на две минути пеша, но условията за хората са точно толкова различни, колкото са приликите между Емпайър стейт билдинг и гарата в Ихтиман.

И дори това да не е важно, макар че е, избирателният подход в решенията на властимащите в Пловдив е окоизваждащ. Нали никой не си представя визуално как някой пие вино и мези с маска на лицето?

Спрете да ни правите на идиоти!

Нека има фестивал! Нека има дефиле!

Но тогава не ни излизайте с лафовете за зелените коридори в магазини и аптеки, за затворени дискотеки и барове, за часови пояси и т.н., след като в момент, в който броим трупове, вие позволихте тази масовка!

При цялото ми уважение към хората, организиращи събитието! В крайна сметка е ясно, че колкото ти позволят, толкова ще случиш.

А сега се обръщам в качеството си на гражданин на Пловдив към целия областен, общински, районен, квартален, махленски и какъвто и да било щаб – МАЙНАТА ВИ!

За автора

Вашият коментар