Наистина ли така се управлява България?

Допускам, че следите не само този пловдивски къшей от глобалната мрежа, така че няма да се впускам в актуалния лайвскор на гнусна скандалност с миризма на политически елит. Ситуацията от година е снимки, клипчета, плеймейтки, изнудване, подаръци, пачки, кюлчета, институционални бонуси и натиск. Бизнесмени приказват, политици крещят, прокуратура мълчи. А останалите си чешем езиците.

Да, повечето жители на България гледаме сеир. Е, не го гледаме по телевизията – там такива теми влизат, чак когато съответният премиер в монолозите си зачеше темата, за да каже как е обект на зли измислици. 

Няма нужда от социологическа агенция, която надали може да изброи названията партиите, без да допусне сериозни разминавания, за да установим, че народните маси вярват на такива неща.

Споровете не са дали кюлчетата са монтаж, дали обвиненията в рекет са измислица и дали на определени олигарси е позволено да диктуват случващото се в цели сектори от промишлеността. Не, съмнения тук няма много.

Повечето дебати обаче са по линията “бе тоя да не се оплаква, че и за него се знае, че е боклук.”

Нерегламентираното богатство на властимащите, неидващо от официалните и декларирани към Сметната палата канали за приходи, не се подлага на съмнение.

Няма особен скандал и за доброто име на консервативен и себеизтъкващ се като дълбоко-религиозен баща и дядо, който бива уличен в множество интимни връзки, очевидно с жени на които дори не помни имената. 

Авансов е отговорът “тука си е така” относно и евентуалното размишление дали няма някакви компетентни институции, които да определят – властимащите дали са обект на конспирация или са тежко корумпирани на всевъзможни нива.

Въпросът “Наистина ли така се управлява България?” е някъде на дъното на дискусиите.

И за жалост най-вероятно отговорът е “Да”. Или поне никой от замесените не влага особени усилия да ни убеди в обратното. Институциите са оглавени от личности, които очевидно нямат против да бъдат възприемани по този начин. А с някои от нещата направо се и хвалят.

Защо обаче сме приели, че така се управлява родината ни? Защо сме приели за отдушник на лекото си възмущение това да напишем по някой коментар, статус, статия или на масата да си споделим поредната порция неприемлива гнусотия, която сме приели за факт? Защо допускаме отвратителното да става все по-отвратително?

Не знам. И аз съм в този кюп. Но поне в нещо сме изключително добри като нация.

Да търпим. И да се надяваме някога да ни цунка Фортуна по челото, за да се вредим и ние на позицията на някоя плеймейтка, захлебващ услужлив бизнесмен или политик, за чийто рожден ден се носят кюлчета, които да харчи, за да впечатлява Мата Харита.

Вашият коментар