Общински бюджет “Пловдив 2022” – заеми, строителство на едро и кръгла нула за зеленина

Вчера общинската администрация представи дългоочаквания бюджет за 2022. В него присъстват започнатите преди години и течащи до момента проекти по европрограми (Гладно поле, воден цикъл, пречиствателна станция), както и дългогодишните саги с общинско финансиране (стадионите и Кукленско шосе).

Челно място в акцентите на кмета заемаха и проектите, за които ще се теглят заеми (като част от пакета от общо към 120 милиона кредити), сред които са предстоящия пробив на Водна палата, както и наскоро гласуваните заемни средства за спортни обекти, най-голям сред които е басейна Младост за 20 милиона лева.

Като се има предвид и че увеличението на средствата по държавно делегираните дейности (детски градини, здравеопазване и т.н.) се определят от националния бюджет, а общините само се разплащат, става ясно, че приоритетите на общинския бюджет на Пловдив за 2022 са довършването на проекти, някои от които са започнати като планиране преди повече от десетилетие и бавно се точат от тогава насам, както и на усвояване на огромни заемни средства за големи и лесни за “усвояване” проекти.

И въпреки, че пресконференцията на администрацията започна с претенцията, че екологията е приоритет, виждаме, че реалноста е нещо съвсем различно.

“Еко” приоритетите

Програмата за подмяна на печките също беше спомената за пореден път и естествено отново не беше споменато, че се влачи от години, че е по европрограма от периода до 2020, че до момента не е подменено и едно отоплително тяло, че записалите се за подмяна са повече от два пъти по-малко от капацитета, за който са пуснали обществена поръчка и че цените на климатиците по тази поръчка, както писа сайта ПодТепето наскоро, са близо два пъти по-скъпи от тези на подобна обществена поръчка на Столична община.

Сред “еко” проектите кмета изброи клетките за боклук в Шишманци – проект, който дори не се намира в границите на самата община, който е национален и който при всички случаи е нужно да се направи, за да има къде да отива боклука ни, но сам по себе си променя екопрофила в Пловдив буквално с абсолютно нищо.

Също беше споменато сред “еко” начинанията и почистването (рязането на дървета) на коритото на река Марица.

И за двата последни проекта обаче се чакало финансиране на държавата.

Зелена пустиня…

Гмурвайки се в реално предложения бюджет, сред стотиците милиони в стари и нови проекти на едро, няма нито един лев и за един декар нова зелена площ.

Въпреки поисканите от директора на ОП Паркове и Градини над милион още миналата година за изграждане на поливни системи, в бюджета са заложени едва ⅓ от тези средства, които са крайно недостатъчни за поддържането на настоящите паркове, а камо ли за направата на нови.

В идеите на администрацията за 2022 не се вижда също стартиране на анонсирания още преди години проект за Екопарк Марица, където засаждайки десетки хиляди нови дървета, поне с малко да бъде компенсирано бурното строителство за сметка на зеленина около Гребната база. Пари за неговото начало за пореден път – липсват.

Няма и предвидено финансиране за реновация на Дондуковата градина, нито специални средства за поддържане на символите на Пловдив – тепетата, както беше предложил кмета на Централен.

В последните месеци все повече се говори за плачевното състояние на двата пловдивски лесопарка – Лаута и гората около Гребната. Десетилетия на неглижиране и липса на поддръжка са деградирали качеството им и са нужни енергични действия за тяхното ревитализиране, за да не загубим и тези два последни бели дроба. За да се извършат тези действия обаче щатът на Паркове и Градини не е достатъчен (те в момента трудно се справят и с текущите площи, за които се грижат) и са нужни допълнителни инвестиции за работни бригади, лесовъди и ландшафтни архитекти. Инвестиции, които също не са предвидени.

Екологичен асфалт

Но ако си мислите, че няма предвидени достатъчно средства за ОП Паркове и Градини – се лъжете. В (един от многото) заеми, общината е предвидила няколко милиона лева за асфалтирането на базата на общинското предприятие. Милиони, които биха изградили стотици километри поливни системи, десетки декари нови паркове и озеленяване и множество спасителни дейности в лесопарковете. Уви, вместо това ще отидат за да може бусовете на ОП-то да паркират на гладко.

“Чист” въздух и екологично нищо

Буквално всички експерти са съгласни, че най-ефективния начин да се намали трафика, а оттам и вредните емисии, е да се създаде бърз, удобен и чест градски транспорт. Всеки жител на Пловдив знае потресаващото състояние, в което се намира в момента тази наша обществена услуга. Познайте колко точно средства се предвиждат в подобряването й (не в абстрактните приказки за нови електрически линии някъде далеч в бъдещето) тази година? Да, точно така – нула лева. С изключение, разбира се, на доплащанията към превозвачите, които не само, че не подобряват положението, но и продължително го влошават, която практика в момента е в съда.

Друг начин за подобряване на качеството на въздуха, намаляването на трафика и насърчаването на движението е изграждането на нови велоалеи. Там политиката на администрацията е изключително последователна – от началото на мандата им преди повече от 2 години са изградени точно 0 метра нова вело инфраструктура по старите улици и булеварди. В бюджет 2022 са заложени “цели” 50 хиляди лева, които биха стигнали само за (а вероятно и за това са предвидени) плочките по тротоарите на част от новостроящите се проекти да са червени, като по този начин са отбележи “напредък”.

И малко позитивизъм

Позитивното в представената вчера рамка, е че най-накрая има някакви (напълно недостатъчни 500 хиляди, но пак е начало) пари за започване на дългоочаквания ремонт на Кино Космос, както и на къщата Ламартин.

Адмирации заслужава и ново обявения проект за спортен комплекс на открито до езиковите гимназии, както и залата за волейбол и баскетбол в Смирненски.

Важността на общественото обсъждане

Целия този потоп от числа и строежи, който ни заля от вчера насам, някак си удави една много важна информация за целия този процес и това е, че предстои публично обсъждане (следващата сряда от 17:00 в Общински Съвет) на бюджета на общината, на което всички граждани ще могат да изразяват становищата си.

Финансовата рамка все още не е приета и пловдивчани могат и трябва да заявят гласно своите приоритети за града, за да не останем в сегашното положение, в което зелена система, чист въздух и екология съществуват само на думи и в пожелания, макар да е възможно и със значително по-малки стъпки да се направи много в тази посока.

Поканата от общината за общественото обсъждане е за 23.03.2022, сряда, от 17:00 в сградата на Общински Съвет Пловдив на улица Авксентий Велешки 20.

Ако искате да заявите своите приоритети като граждани на Пловдив – бъдете там.

Вашият коментар