Отворени и затворени културни институции

Като част от пловдивската културна общественост, макар и не във футболно отношение, с нетърпение очаквах преди дни заповедта на министъра на културата за затваряне на различните учреждения. Най-силно се надявах да не затворят архивите и библиотеките, защото това силно би попречило на изследователската ми работа. В заповедта на министъра не се споменаваше нито архив, нито библиотека, така че първоначално въздъхнах с облекчение. При внимателен прочит обаче забелязах, че се затварят всички културни и развлекателни учреждения и мероприятия с изключение на театрите при заетост до 30%. Това означаваше край с библиотеките, но поне се успокоявах, че архивът ще остане. Самият министър при представянето на заповедта си каза, че всичко, което не се открива в нея е позволено. В понеделник сутринта излезе интервю с министър на културата Боил Банов. В него той категорично се произнесе за затварянето на библиотеките и обясни, че в тях няма възможности за влизане и излизане от различни места, както и че там ходят много хора, които се задържат дълго време на едно място, докато в театрите всичко било перфектно подсигурено – входове, изходи, места, дезинфекция. Всичко това би било чудесно, ако министър Банов беше библиотекар, но той, уви, е актьор. Как да не го заподозре човек в лобизъм. Отгоре на това по думите му може да се разбере лесно, че той е отдавна не е бил в библиотека. Особено в голяма. По това време на годината в читалните с площ 200–300 кв м и нормално 60–80 места, няма повече от 10 души. Пространството за дистанция е предостатъчно. Повечето посетители прекарват време в читалните не по-дълго от това на театрално представление, има дезинфектанти, влиза се само с маски. Къде е разликата освен във възможни симпатии към гилдията, от която министърът произхожда.

Архивите са на подчинение на собствена агенция. Макар и не упоменати, те затвориха. Библиотеките обаче, колкото и да е странно на фона на казаното дотук, работят. Днес прекарах почти цял ден в Народна библиотека „Иван Вазов“. Как и защо се е стигнало до това разминаване не мога да кажа, но то е факт. Вероятно министърът си е променил мнението, но работата на библиотеките към настоящия момент, въпреки че се явява в моя полза, може би е в нарушение на Заповед на по-компетентен по въпросите с кризата и явяващ се по-високопоставен орган – Министерството на здравеопазването. Тук все пак е важен казусът дали библиотеките се числят към упоменатите културни мероприятия под „и други“, тъй като е казано ВСИЧКИ, или, след като не са посочени изрично, не са засегнати. Въпрос на тълкувание, при всички положения казаното от министър Банов увисва във въздуха.

Музеите, фигуриращи специално в заповедта, вече са затворени, въпреки че по това време на годината посещенията са повече от символични, особено когато и училищата не работят. Музейната гилдия открай време е нещо като доведено дете на Министерството на културата, което е изпълнително и послушно, но не му се обръща достатъчно внимание.

Не изглежда нормално да се допускат такива противоречия. При това на най-високо ръководно ниво. Поредното доказателство, за съжаление, за мястото на културата в нашето общество. Сега положението е кризисно, но винаги трябва да се мисли за бъдещето, особено в такава стратегическа за националната идентичност сфера. Дано с излизането от извънредното положението нещата се подобрят.

Оптимистичното е, че има много накъде, а и очевидно нещата се подобряват. За това говори ледената пързалка с мега размери, която работи на площад „Централен“ с пълна пара. Вероятно увеличената ледена площ е с цел да се спазва социална дистанция. Така че в града ни има поне едно масово мероприятие, макар и не културно. Освен това посредством пързаляне ще придобием по-добри реакции срещу така характерното в различни области на нашия живот изпързалване.

Вашият коментар