Пловдив vs София: Къде е по-секси да си караш старините?

Двадесетото юбилейно издание на сблъсъка между Пловдив и София е тук. Тази доскоро нова рубрика остарява неумолимо и няма как да не доведе до днешната старческа тема на споровете между Попов и Петканов. 

В кой град е по-добре да си стар човек?

София: Мнозина ще кажат, че в София е скъпо, шумно и опасно за възрастни хора. Ще заявят, че тук може да виреят само многоимотни реститутки, щавещи с високи наеми провинциалните балъци, издържащи с робския си труд столичната икономика. И това до голяма степен е така.

Но София е и много повече. София е най-интересното място да остарееш, дори да си обречен на една от онези пенсии, за които дори обещанието за 50 лева отгоре си е сериозен тласък към лукса. Може да си налееш безплатно минерална вода, да се возиш стотици километри на ден в градския транспорт и да застанеш с още 50 човека на 4 квадратни метра около двама гросмайстори в градинката на Народния театър.

А напоследък хобито на пенсионерите да стоят на опашки се обогати и с такава пред лабораториите за PCR-тестове. Тамън, когато протестите поутихнаха, че доскоро можеше да отиде човек да развее бастун срещу правителство или срещу протестиращи палаткаджии.

Докато в другите градове възрастните хора си гаснат, докато чакат да им викнат Съдебен спор, за да се почувстват живи.

Пловдив: Тук е разкош да си стар. Мнозина млади бързат да наваксат, за да се порадват на пловдивските старчески луксове. Кеф ти травматология, кеф ти писиар тестове. Който не издаяни на опашките, прави писоар тест на някой дувар и се прибира вкъщи на студено, за да се вкорави, да укрепне и да хукне обратно на лов за ковиди.

На пенсии отдавна никой не разчита, тъй като авансово ги преведоха към националната лотария, благодарение на която сега всички старейшини ядат фурми от Дубай и пари на никого не са нужни.

И докато през зимата все пак е малко по-муден животът на достолепните, то през топлите месеци е пълен купон. Целодневно возене в увеселителните рейсчета на градски транспорт, масови мелета из пазарите за връзка кервиз, блъскане и пререждане на една от двете работещи чешми в града кой първи да разхлади мишница. С две думи – кипи живот!

В кой град възрастните хора са по-свежи?

София: Столичните стари хора почти приличат на западните хора. Е, не ходят всяка година на екскурзия по света, но вече всичките имат джиесеми, над 30 процента дори смарт устройства.

Пазаруват от същите дискаунт-вериги супермаркети като германския дядо и английската баба, а също така и носят едно и същи дрехи. Е, да, дрехите на германския дядо и английската баба минават една пералня и се преподават тук на нашите пенсионери втора ръка, ама пък нашите възрастни хора имат апартаментите си.

А софийските апартаменти са на цените на ню йоркските. Само дето тука не бихме допуснали Тръмп или Байдън да бъдат нещо повече от пенсионирани ДС-стожери, кукловодещи мафията в национален мащаб от ресторант в квартал Изток.

Пловдив: При нас е различно, но по приятен начин. Свежестта се усеща най-много по пейките в трите незастроени междублокови пространства в тракийската низина, където си има ред и записванията за престой на пейка са част от новата игра на държавния тотализатор „Стани, да седна“.

Около 27% не дочакват реда си, тъй като са в напреднала възраст, но останалите чат-пат приклякат за снимка с районен кмет, гордо усмихнат до новоскованите дървении, съществена част от инвестиционната програма на града за следващите 38 години.

И тъй като ние сме древни и вечни, бабите и дядовците, майна, още не са чували за на т-маркет онлайна, съответно джиткат здраво между градските пазари, ловуват гъби и лапад и се готвят за следващата животинска пандемия, която ще изникне, когато напорист виетнамец изяде кентавър вместо скучно куче.

А финансовите възможности на възрастните пловдивчани са мащабни и с надбавките към пенсиите могат преспокойно да си позволят да се повозят един път годишно на мотрисата Пловдив – Асеновград,  да видят свят, да обменят флуиди с кондуктор, да ги духне климатик и после да разказват на внуците си как старите вагони навремето са миришели по същия начин като новите.

Вашият коментар