Пловдив vs София: Къде му е по-хубаво на Дядо Коледа?

Все още не знаем дали Добрият старец в петък ще ни посети или ще пусне биткойни и честитки по Skype, за да спазва социална дистанция. Все пак е в рисковата група, но пък нищо чудно Снежанка да му е лепнала китайския бацил преди и вече да го е карал. Все пак трябва да се подготвим да посрещнем Дядо Коледа. А Попов и Петканов цяла година са слушали, папкали, написали са писма с желания и сега ще изтъкнат в кой град на благия дядо ще му е по-готино. Или по-айляк.

Къде Дядо Коледа обича да идва повече?

София: Тука му е най-добре, защото тук най-голям дял от населението живее в блок. И вместо да се рови в комини и кюмбета, лапландският вестител ползва асансьори, влизайки във входове с чип. (той има универсален чип от Бил Гейтс)

Разбира се, във всеки дом Дядо Коледа може да остави подаръци, а след това да си вземе от хладилника резенче шпек от актуалните промоции в супермаркетите. Защото статистически сме най-богати в страната и по-добре да похапне тук, отколкото да посяга на залъка на хората из страната. Все пак много прасета бяха изклани преждевременно заради свинската чума преди коронавируса и голяма част от хората още се справят с щетите. Докато в София единствено сме имали малко недостиг на тоалетна хартия ранната пролет.

Освен за достъпа на Добрия старец, е помислено и за елените. През ранните часове на 25 декември е един от моментите, когато има най-много места за паркиране из София, а елените преспокойно може да си хрупат растителни фибри и целулоза от винаги преливащите жълти пластмасови контейнери за разделно събиране на смет.

Но най-вече тук Дядо Коледа обича да идва и не само навръх празничния ден. Защото спокойно може да се слее с хората, когато е с цивилни дрехи. И никой няма да го помисли за него си и да го притеснява, най-много някой да го помисли за архивен фен на Локо (София) и да го почерпи бира, за да си припомнят Начко Михайлов.

Пловдив: Дядо Коледа е трето поколение пловдивчанин и не му е нужно да идва при нас, тъй като си живее тук целогодишно с Баба Марта на семейни начала. Единствено вроденото му благородство го кара да се поразтъпче по празниците на запад от Пловдив, да метне две-три пиратки по Витошка и да зарадва с набола брада софийското народонаселение.

Илените му (не, не е грешка, с И се пише) вече са чипирани с  5-джита, посредством които не се допускат старите грешки с адресите, като да кацат празнично на „Секвоя“, носейки подаръци, а съседи атеисти да ги обстрелват с дрони.

Снежанка също е местна, кръстена и е на баба си Снежа и на баба си Анка и е кореняк кючук парижанка. Пада си по елфи с дълги уши, та за това не идва към София, че там само хобити.

Къде децата са по-послушни?

София: Тукашните са бетон. Ето, обявиха им грипна ваканция и учене от вкъщи и вече един месец чинно децата в моята махала излизат да пушат и да се виждат само навън. Няма шумни апартаменти и криене по входове, дзиндзирикат малко, но се събират само на открито, където няма вирус.

Също така столичната челяд, учаща немски, не израства с объркваща дихотомия относно значението на думата “майна” и това се оценява по-високо на Запад. И нашенските деца повече ги взимат да работят на малините в северна Германия и Скандинавието, по-близо до Дядо Коледа.

Пловдив: При нас децата са всестранно развити. Хем са послушни, хем иновативни. Де що имаше изоставен фургон, барака, павилион или землянка бяха наети от осторожни гимназисти, желаещи да прекарат онлайн обучението си в близки до реалните условия, поделяйки си къшей интернет, за да не товарят предколедно със сметки родителите си.

Уроците по белот, покер, сантасе и табла вървят безпроблемно и единственото, което възпира интелектуалното развитие на бъдещето на нацията са досадни въпроси от типа „Иване, не те чувам? В час ли си? На коя страница си отворил учебника?“.

Този тип комуникация отваря чакрите на младежта и я кара да се концентрира, за да не сбърка с питане по Ивановден от рода на „Госпожо, вие къде ще карате нова година?“.

Вашият коментар