Пловдив vs София: Къде се диша повече?

Ведрата приятелска атмосфера, на която сте свикнали в Интернет, за поредна седмица ще бъде нарушена от обострената кавга по оста Пловдив – София, водена от Попов и Петканов. Все нещо ще измислят да си ги премерят. Градовете. Темите за сравнения сякаш си ги ловят от въздуха. И самият въздух може да им е тема. Ето:

Къде е повече въздухът?

София: Изпращаме ноември, а през този месец посрещнахме застудяването, трайните мъгли и започнахме пак да отваряме картите с червени и лилави индикации, че народът се отоплява усилено. И как да не ни се сгреят душичките от мисълта, че това само започва и ще изкараме декември основно у дома, горейки старите летни гуми. 

Замирисва все повече на Коледа. И на още 703 химични елемента, за които Менделеев трябва да е преял с халюциногенни гъби, за да си представи съществуването им. По косъмчетата в ноздрите си човек има полепнал въздух, по-богат на редки метали от уралска мина и повече претопена пластмаса от китайския завод на Добрия старец, където джуджетата му правят играчки.

И ако това не важи само за София и се чудите какво ѝ е по-въздушното, ще кажа, че ние тук имаме над 473 различни видове мъгла, сред които Сутрешна Надежда, Следобедна Враждебна, Амониев Христо Ботев и много други, които може хората от Пловдив само да си вземат малка частица по дрехите и алвеолите си. И само едно вдишване от нашия въздух да си задържите до Пловдив, където да си го издишате, ще видите как софийският въздух ще падне на пода с трясък заради плътността си.

Пловдив: Ха! Тук ви мачкаме безапелационно по всички параграфи. Пловдивският зимен въздух е защитен от ООН и е вписан в червената книга на изчезващите видове, тъй като е последният на планетата, който не съдържа грам кислород.

Хората, живеещи до китния квартал Столипиново и още 2-3 емблематични с екологията си махали, още от началото на септември започват да си пълнят юрганите с парчета местен въздух, за да им е по-плътно и пухкаво по време на Коледните празници.

С по-тежките от тухла четворка въздушни балони се зауства Марица, за да може шараните да опъват търнаци преди Никулден и после да има радости и урожай.

В останалата част на града въздухът съдържа елементи от метеорити, поради което Пловдив няма нужда от зимна украса, защото всички светим в тъмното и ни е празнично.

Единствено някой стар дарак, реколта 43-та лятото, може да наруши хармонията и да впръсне свеж въздух от ауспуха си в атмосферата.


Къде хората повече се грижат за богатия си въздух?

София: Ние тука обичаме да си балансираме въздуха. Един ще рече, че има много изгорени боклуци за отоплените и за да парира ефекта им, ще си махне катализатора на 20-годишното дизелово возило, за да изравни. Друг ще рече, че не трябва всичко да е на плещите на домакинствата и ще вдигне едно заводче, което само ще си утилизира производствената фира, както намери за добре.

Всички много се грижим за въздуха си в София, допринасяме за него и сме се привързали толкова за атмосферата си, че се опитваме всячески да я утежним, за да не мърда много-много и да си стои с дни в Софийското поле, за да отлежи като хубаво вино. 

В Пловдив изглежда, че повечко се проветрявате и имате странни разбирания явно.

Пловдив: И тук сме намбър уан! Балансираме въздуха с модерните зелени пластмасови метли, с които труженичките за градска хигиена разпръскват ежедневно префинени прахови частици, стигащи успешно дори в херметически камери за съхранение на кислород за учебни цели.

А и хората са съвестни. В момент, в който някъде спре да дими кюмбе, на улицата веднага се палят поне три 40-годишни дизела без катализатор, за да не почнем да се давим от редкия въздух.

Дори децата в предучилищна спряха да опъват наргилета в местните локали, тъй като къде ти свежест от чибук, къде автентична сяра без добавки.

Вашият коментар