Пловдив vs София: Кои хора правят по-хубави подаръци?

Заели сме нисък старт в очакване идната седмица да отворят молове, шопинг-центрове, търговски-палати и всички възможности за струпване на хора, които да набавят вещи, с които да допълнят празничното ядене.Разбира се, има ги и балъците, които са си поръчали покупките през Интернет, или пък наистина смятат, че на Коледа истински важно не е материалното, а духовното, но ще им простим. Това, което няма да мине толкова лесно е да няма ново съревнование между Пловдив и София. Празничният дух на ръгането за алкохол и руска салата на промоция само може да бъде яхнат от Попов и Петканов в поредния им дуел.

Къде хората правят по-хубави подаръци?

София: Софиянци сме пословично щедри. Не само по празниците, но на тях себераздаването ни просто е буквално. Раздаваме себе си. Какво повече може да ти подари човек от самото си същество, донесено и гладно да ти изяде туршията и прасето, да ти изпие виното и ракията. Да, дойде ли миризмата на Коледа столичанинът зарязва работата си, дома си, града си, за да се подари на своите роднини.

И сме толкова щедри, а не искаме нищичко в замяна. Защото знаем, че ние в големия град си имаме всичко, заобиколени сме от удобства, лукс и цивилизационните новости първо при нас идат. Затова не се сърдим на изпращане след празниците, когато близките с по-оскъдни възможности ни отпратят с остатъците от храната, с някой друг буркан или бивша кутия от сладолед, с няколко шишенца от минерална вода и безалкохолно, намерили по-голям смисъл във втория си живот. 

И сега в тези трудни времена, може да не успеем да се пратим физически и да се подарим за няколко дни. Но със сигурност щедро ще приемем скромните блага, изпратени предвидливо няколко дни по-рано по куриер. 

И културните ни дейци даряват празнично таланта си на изключително достъпна цена, издавайки книга, която да придружи храносмилането и махмурлука в следпразничните дни.

Пловдив: Хо-хо-хо,Меери Попинз! Щедростта е другото име на пловдивчани. Ние умеем да показваме на останалия свят цялото си величие, разпръсквайки ежегодно блага, а по Коледа направо се оливаме.

Това да ти доставим пловдивска гроздова, ръчно изработена в Катуница, да ти подарим шал, плетен от китайска баба в Ухан, да реализираме вегетарианско прасе, пълнено със соеви кюфтета, приготвено лично от Грета Тунберг , само ние го можем.

Даряваме с охота и цялото си лично производство за наторяване и ароматизиране на Марица по такъв интелигентен начин, че сомовете край Свиленград са охранени доволно и приличат на тюлени.

Къде хората празнуват по-качествено?

София: Дали сме се подарили на хора из страната или сме си останали в София, ние сме най-добри в празнуването. Толкова сме му отдадени, че преди самото него сме склонни да прекараме 4 дни блокирани из паркингите на моловете, за да се сдобием със суровини за настроение.

Като нямаше вирус, пък можеше да отговорим къде ще сме на Нова година за две Нови години напред. Като проима вирус, прескачахме с колите си КПП-тата на Великден, за да спазим празничните планове. Сега въпреки мерките и тегавото положение пак ще спасим празничността. Все пак първи въведохме пиратки и на Коледа.

Пловдив: Тук сме затруднени и вероятно ще отстъпим. Ние нямаме никакви спомени как са протекли предходните Коледи и Нови години.

Единствено по сводките на МВР, надписите с кафяв пирон в кварталните отрезвители и предупредителните за пристигащите туристи табели на летището в Крумово разбираме, че и ний сме дали нещо на света, за да бъде той по-празничен зимъска.

Вашият коментар